Аранжиране на трапезата за Великден | Pochehli.com
Валута: BGN
  • USD
  • BGN
За Поръчки: 0888632147
Добре дошли в нашия магазин!
Регистрацияregister
Разширено търсене
Вход чрез Фейсбук
Филтри

КАТЕГОРИИ

Марки
LUMINARC, Франция BOHEMIA CRYSTALITE, Чехия CRYSTAL BOHEMIA, оловен кристал, Чехия CRYSTALEX BOHEMIA, Чехия BOHEMIA ROYAL CRYSTAL, Чехия ZAWIERCIE CRYSTAL, Полша ANTILO TEXTIL, Испания СТУДИО ДЕКОР, България ХРОМ АД, България ДЕКОНА, България CRISTAL D'ARQUES® Paris, Франция CHEF & SOMMELIER, Франция BORMIOLI ROCCO, Италия RONA, Словакия RCR CRISTALLERIA ITALIANA, Италия DALPER, Португалия VICKO, Гърция LANCASTER MODA MOSTRA, Гърция ПАНАГЮРИЩЕ 1962, България ХИМ, България INART, Гърция РОЗА ИМПЕКС, България CAMPINGAZ PYREX, Франция ARGENTI SIMA Italy, Италия KRUPS CLAYTAN PASABAHCE TEAM PISTOL TEFAL, Франция SILIKOMART Italy THINKLE STARS KITCHEN CRAFT, Великобритания RAVENHEAD, Великобритания TYPHOON, Велиобритания DIAMANTE GLASSWARE, Словения VERA EXCLUSIVE, Словакия DORMIA, България FREITAS & DORES, Португалия ARCOPAL, Франция TVS, Италия BONNA PREMIUM PORCELAIN, Турция VILA RICA, Бразилия TRAMONTINA, Бразилия ECLAT, Франция ARCOROC, Франция ARTINA, Австрия ROWENTA REGENT INOX BOSCH MEPRA, Италия EMILE HENRY, Франция CILIO, Германия BARRIER, Русия HISAR, Турция SABICHI, Великобритания KUCHENPROFI, Германия VIDIVI, Италия APS, Германия BISETTI, Италия ILSA, ИТАЛИЯ HORECANO G.A.T., Италия OCEAN, Тайланд ZASSENHAUS, Германия BERLINGER HAUS, Унгария BOHEMIA 1845, Чехия NACHTMANN, Германия SWISS DIGITAL LAV, Турция Pielcu, Испания Tre Esse, Италия V.H. Германия SIMONAGGIO, Бразилия GA CRYSTAL Италия HASCEVHER, Турция PRIMANOVA, Турция DUNYA, Турция CHURCHILL Англия Виж всички

Аранжиране на трапезата за Великден

Дата:

На Великден целият християнския свят празнува Възкресението на Божия син. Всъщност, празникът води началото си от дълбока древност. В началото племената, скитащи по света започнали да отбелязват началото на пролетта с пищни тържества.

По-късно празниците за честване на пролетта се възприели и от различните страни, а когато възникнало християнството и особено след разпъването и Възкресението Господне, което се случило в дните, в които евреите празнуват Пасха, християнската религия започва да празнува завръщането на Иисус Христос, а празникът бил наречен Великден.

 

Великденски яйца

 

 

Тъй като разпъването и възкресението на Иисус Христос се случило около дните, в които евреите празнуват Пасха, още от самото начало честването на Възкресение Христово се е извършвало в дните около Пасха. А тъй като Пасха е подвижен празник, заедно с него се мести и датата, на която отбелязваме Великден.

Има известни разлики в дните, в които православните християни и католиците празнуват Великден, а причината е, че двата най-големи клона на християнската църква следват различни календари, когато определят датите. Православните следват Юлианския календар, а католиците - Грегорианския.

През изминалите столетия някой от традициите и обичаите, които са се спазвали у нас са се запазили, други са изчезнали, а трети са навлезли през последните години, но това, което не се променило от началото на честването на Великден до днес е почитта, която отдаваме на Божия син, който се е жертвал за всички божии чада.

 

ТРАДИЦИИ И ОБИЧАИ ЗА ТРАПЕЗАТА НА ВЕЛИКДЕН У НАС

Традициите и обичаите по отбелязването на Великденските празници са много и различни във всяка точка на света, но сега ще оставим останалия свят и ще видим как празнуваме у нас.

 

Минало и настояще

Въпреки, че Великден се празнува три дни, цялата седмица е празнична и се нарича Страстната седмица. Традиционно, през всеки ден от седмицата се извършват различни ритуали. През първите дни дома се почиства основно, на Велики Четвъртък се боядисват яйцата и се замесва обредния хляб, на Разпети Петък не се работи нищо, на Велика Събота се ходи на гробищата, почистват се гробовете, раздават се яйца и обредни хлябове за мир и покой на душите на мъртвите близки.

През нощта в събота срещу неделя се ходи на църква и след като камбаната оповести Възкресението Господне, всички християни се поздравяват с „Христос Воскресе” и „Воистина Воскресе”. В неделя се събира цялото семейство край празничната трапеза, която и до днес включва традиционни великденско меню.

 

СИМВОЛИКАТА НА ТРАДИЦИОННИТЕ ВЕЛИКДЕНСКИ БЛЮДА

На българската трапеза за Великден три са основните компоненти, които задължително трябва да присъстват - боядисани яйца, агнешко и козунак. Така е било в миналото, така е и днес.

Каква е символиката на точно тези три компонента?

Яйцата са символ на новото начало, пролетта и раждането на човека и Вселената. Традицията повелява яйцата да се боядисват на Велики Четвъртък или по изключение на Велика Събота.

 

В миналото яйцата са се боядисвали рано сутринта (веднага след изгрев слънце) от най-старата жена в дома. Първото яйце се боядисвало винаги в червено и с него се рисувал кръст върху челата на малките деца в къщата за здраве.

В някой региони от страната първото боядисано яйце се слагало на иконата на Божията майка, на други места се заравяло в земята, а на трети се поставяло в сандъка с чеиза на девойката в дома.

Яйцата са се боядисвали с естествени бои, не са имали голяма орнаментика (освен кръст) и не са били предназначени за ядене, а за подаряване.

По-късно във времето възниква традицията с боричкането с яйца, при която хората се „борят” един друг с яйца и на който яйцето не се счупи се обявява за „борак”. „Боракът” гарантирал на притежателя си здраве и късмет през цялата година.

Днес традицията за боядисване на яйца се е запазила, спазват се и дните, в които се боядисват, но за разлика от миналото, когато са се боядисвали с естествени материали и най-вече в червен цвят, днес се използват различни техники за боядисване като рисуване с восък, обвиване на яйцето в памук и много други. Всяка домакиня има свое разбиране както за цветовете, които ще използва, за да боядиса великденските яйца, така и техниката, с която ще работи.

 

Без значение обаче какви цветове и техника се използва, задължително е първото боядисано яйце да е червено. Все още се спазва и традицията да се чертае кръст по челото на децата за здраве.

И до днес в някой региони на страната вярващите християни носят боядисаните яйца в църквата, за да бъдат осветени, а в други региони традицията повелява в неделя, точно на Великден да се ходи в църквата, където се оставят кошници с яйца и козунак.

На Велики Четвъртък се е замесвало и тестото за обредните хлябове. Казваме хлябове, а не козунак, тъй като традицията да се мести козунак за Великден е привнесена едва в началото миналия век у нас. Преди това на трапезата за Великден са присъствали различни по вид обредни хлябове, които в различни области на страната носели различни имена като богова пита, великденски кравай, колак, квасник, кукла, харман и други. В обредните хлябове се поставяли нечетен брой боядисани яйца и се украсявали с различни орнаменти от тесто (кръстове, слънца и други).

Днес традицията да се месят обредни хлябове е почти изчезнала, а на тяхно място на празничната Великденска трапеза се поставят козунаците.

Великденски козунак

 

Месото, и по-точно агнешкото месо, което присъства и днес на всяка българска трапеза за Великден е един вид курбан или жертвоприношение, което се прави в чест на Божия син. Агнешкото месо е предпочитано, тъй като според християнските вярвания, Иисус Христос е Божи Агнец, а агнето се свързва с неговата смърт.

В различните региони на страната агнешкото за Великден се приготвя по различни начини - някъде го приготвят като курбан, който раздават на приятели, роднини и съседи, на други места приготвят цяло печено агне на шиш, печено агнешко със спанак, печена агнешка плешка, дроб сарма, дреболии с ориз, агнешка капама с пресен лук, картофи и спанак (ястие типично за региона около Банско) и други.

В някой региони от страната агнешкото е заменено със заешко или пилешко.

Освен тези задължителни за Великден ястия, важно място на българска трапеза е отделено място на пролетната салата. Традиционно, великденската салата се приготвя от прясна зелена салата, пресен зелен лук, свежи репички, краставица и нарязани сварени яйца.

От къде „изскочи” великденския заек?

Великденският заек е част от западната традиция за честване на Великден и за него за пръв път се споменава в една немска приказка от 1678 г. В приказката се разказва за един заек, който криел от децата яйцата в градината. Така на Запад се е зародила традицията на Великден децата да излизат с кошнички по поляните и да търсят скритите от Великденския заек яйца.

 

Великденска декорация

 

Великденското зайче не е част от българската традиция, но през последните 20 - 30 години започна все по-често да намира място на трапезата ни за Великден. Днес можем да видим деца, които търсят боядисани яйца, които Великденския заек е скрил на различни места по поляните и едновременно с това да се „борят” с яйца по стар български обичай.

Дали търсенето на яйца ще се превърне след време и в част от българската традиция не можем да кажем, но е факт, че днес на много български трапези за Великден присъстват шоколадови зайчета и шоколадови яйца в кошнички.

Ако можем да надникнем за момент в миналото и погледнем една традиционна Великденска трапеза, най-вероятно ще видим цялото семейство, облечено в най-новите си дрехи наредено край масата. Централното място на трапезата е заето от обредния хляб, а до него има купа, пълна с червени яйца. Чините са семпли и простички на вид, приборите също, масата е украсена със здравец и други пролетни цветя, а в стаята блещука кандило.

Днес, всяка домакиня аранжира трапезата на Великден според своите вкусове и предпочитания. Не е задължително да се спазва някаква определена традиция при подредбата на масата, а креативността се приема много добре.

 

АРАНЖИРАНЕ НА ТРАПЕЗАТА НА ВЕЛИКДЕН

Великден е най-големият празник на православното християнско семейство, затова е важно той да бъде посрещнат със семейството, близките и приятелите на една обща, голяма трапеза. Ако тази година вие сте домакини на празника и искате да се отличите, трябва да се подготвите предварително.

 

Шарени яйца за Великден

 

 

Можете първо да започнете аранжировката с избор на цвета на покривката. Тъй като Великден е пролетен празник, покривка в свежи пролетни цветове ще стои много добре. Ако пък държите да сте традиционалисти, можете да заложите на чисто белите покривки и няма да сгрешите.

Сервизът за хранене също трябва да бъде тематично подбран. Можете да използвате и стъклени чинии, но ако имате сервиз от фин порцелан, не се колебайте да го извадите. Великден е голям празник и всичко трябва да е перфектно!

Подредете чиниите, чашите и приборите, изберете салфетки, които да се съчетават цветово с цвета на покривката и продължете с аранжировката на трапезата за Великден.

На централно място поставете боядисаните яйца. В какво ще ги поставите е ваш личен избор, но ако държите на традициите е добре да изберете плетена чиния. Поставете на дъното на чинията изкуствена трева и наредете яйцата. Допълнете аранжировката с живи цветя, малки декоративни пеперудки, калинки, пиленца и каквото още си харесате.

Ако искате да сте по-креативни, можете да поставите яйцата в голяма фруктиера, която да украсите с цветя или да разпределите яйцата в малки купички, които да поставите в няколко фруктиери по масата. Сложете около купичките свежи цветя, допълнете с клонки, изкуствени пеперуди или друга декорация, която ви допада за по-голям ефект.

Ако искате гостите ви да се почувстват специални, можете да поставите върху всяка салфетка яйце, или да направите малко великденско подаръче, в което да сложите яйце, малко шоколадче или бонбон. Подаръчето опаковайте в целофан, украсете го с цветчета, пеперуди, малки пиленца или друг вид великденска декорация и поставете подаръчетата в чиниите.

Ако си падате по Великденските зайчета, можете да поставите на различни места в стаята или по масата фигурки на зайчета или малки кошнички с шоколадови яйца.

За да бъде аранжировката на трапезата на Великден пълна, не забавяйте да сложите вази с пролетни цветя и свещи по масата.