Как да изберем подарък за бизнес партньор? | Pochehli.com
Валута: BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
За Поръчки: 0888632147
Добре дошли в нашия магазин!
Регистрацияregister
Разширено търсене
Вход чрез Фейсбук
Филтри

КАТЕГОРИИ

Марки
LUMINARC, Франция BOHEMIA CRYSTALITE, Чехия CRYSTAL BOHEMIA, оловен кристал, Чехия CRYSTALEX BOHEMIA, Чехия BOHEMIA ROYAL CRYSTAL, Чехия ZAWIERCIE CRYSTAL, Полша ANTILO TEXTIL, Испания СТУДИО ДЕКОР, България ХРОМ АД, България ДЕКОНА, България CRISTAL D'ARQUES® Paris, Франция CHEF & SOMMELIER, Франция BORMIOLI ROCCO, Италия RONA, Словакия RCR CRISTALLERIA ITALIANA, Италия BLOMUS, Германия DALPER, Португалия PHILIPPI, Германия VICKO, Гърция LANCASTER MODA MOSTRA, Гърция VIN BOUQUET, Испания JAMIE OLIVER ПАНАГЮРИЩЕ 1962, България ХИМ, България L’ATELIER DU VIN, Франция HERDMAR, Португалия SILAMPOS, Португалия ADHOC Germany, Германия COLE & MASON, Великобритания INART, Гърция SKK, Германия KYOCERA, Япония РОЗА ИМПЕКС, България CAMPINGAZ PYREX, Франция ARGENTI SIMA Italy, Италия KRUPS CLAYTAN PASABAHCE TEAM PISTOL TEFAL, Франция SILIKOMART Italy THINKLE STARS KITCHEN CRAFT, Великобритания RAVENHEAD, Великобритания TYPHOON, Велиобритания ROMMELSBACHER, Германия DIAMANTE GLASSWARE, Словения VERA EXCLUSIVE, Словакия DORMIA, България FREITAS & DORES, Португалия ARCOPAL, Франция TVS, Италия BONNA PREMIUM PORCELAIN, Турция VILA RICA, Бразилия TRAMONTINA, Бразилия DAVID MASON DESIGN, Великобритания ECLAT, Франция ARCOROC, Франция INNOLIVING, Италия CASADA, Германия ARTINA, Австрия ROWENTA IVO Cutelarias, Португалия REGENT INOX BOSCH ZYLISS, Швейцария MEPRA, Италия EMILE HENRY, Франция GEFU, Германия CILIO, Германия TOMORROW`S KITCHEN, Холандия BARRIER, Русия HISAR, Турция UMBRA, Канада SABICHI, Великобритания KUCHENPROFI, Германия VIDIVI, Италия APS, Германия Виж всички

Как да изберем подарък за бизнес партньор?

Дата:

Когато търсим подаръци за близки или приятели обикновено не се нуждаем от много време, за да решим какво да им подарим, защото познаваме техния характер, знаем от какво имат нужда, познаваме дори чувството им за хумор. Наясно сме дали ще оценят подаръка ни и донякъде сме спокойни, че дори и да не успеем да изпълним напълно очакванията им, те ни обичат и ще ни простят малката издънка.

 

Подарък за бизнес партньор

 

Не така обаче стои въпросът, когато трябва да изберем подарък за корпоративен партньор. Там е необходимо да се следва бизнес етикет и да се спазват някой основни правила, особено ако искаме партньорът, на който ще подарим подаръка да продължи да ни бъде такъв и след това.

Ако и вие сте на етап търсене на идеален подарък за бизнес партньор и се страхувате да не направите грешен избор, може би ще ви е интересно да разберете малко повече за бизнес етикета, който е добре да следвате.

 

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПОДАРЪК ЗА БИЗНЕС ПАРТНЬОР?

 

Най-важното нещо, което трябва да помните и никога да не забравяте е, че този вид подаръци изразяват вашето (и на фирмата ви) отношение към бизнес партньорите ви. Ако подарявате „нещо” само защото другите така правят, защото и вие очаквате подарък или просто за да отбиете номера… по-добре не подарявайте нищо.

Напишете една поздравителна картичка, изпратете я по електронната поща до всичките си бизнес партньори и забравете. Защото няма нищо по-лошо от подарък, който вместо да показва уважение показва пренебрежение.

Когато избирате подарък за бизнес партньор не можете да купувате всичко, което ви хареса или което вие смятате за подходящо. Първо, защото подаръкът е предвиден за човек, с който имате само бизнес отношения и второ - защото в бизнеса има наложени определени правила, които ако се пристъпят е проява на лош вкус.

 

ЗАТОВА ... КАКВИ СА ПОДАРЪЦИТЕ, ОТ КОИТО ТРЯБВА ДА СТОИТЕ НАСТРАНА?

 

Според бизнес етикета прекалено личните подаръци не са неуместни, както е неприемливо подаръците да бъдат разделяни на мъжки и дамски. Можете да подарите мъжки или дамски подарък единствено, ако става въпрос за честване на някакво лично събитие като сватба, рожден ден или раждане на дете например. В останалите случаи подаръците трябва да бъдат унисекс.

Подаръци като дрехи, козметика, домакински уреди, продукти за лична хигиена, картини, колажи, икони също не са приемливи за подарък за бизнес партньор. Картини или икони можете да подарите само ако познавате личните вкусове, религията и предпочитанията на партньора си, но ако не сте наясно, по-добре избягвайте да подарявате подобни артикули.

Не са подходящи за подарък за бизнес партньор и изцяло рекламните материали. Допустимо е да добавите към подаръка стилен бележник, химикалка или календар с логото на фирмата си, но само ако фирмената реклама е съвсем дискретна и ненатрапваща се.

Ако към подаръка сте предвидили цветя, проява на лош вкус е да подарите хризантеми, нарциси, момини сълзи, карамфили или гладиоли. Тези цветя носят различни послания и не са подходящи за бизнес партньор. Вместо тях избирайте рози, лалета или гербери. Букетът трябва да е само от един вид цветя и да не е много пищен.

 

КЛАСИЧЕСКИТЕ ПОДАРЪЦИ, С КОИТО НИКОГА НЯМА ДА СГРЕШИТЕ

 

Ако искате да направите наистина добро впечатление, то тогава можете да се спрете на луксозен бележник, стилна писалка, елегантен визитник или оригинален органайзер за бюро. Можете да заложите и на нещо по-оригинално като табакера (ако бизнес партньора ви пуши), комплект за пури, бутилка качествено вино или кутия за пури, придружени с бутилка добре отлежало уиски или коняк.

Луксозен органайзер за бюро

 

Стана ясно какви подаръци са подходящи и какви не, но с това съвсем не приключва обмислянето на перфектния подарък за бизнес партньор, защото трябва да помислите и за следното….

 

КАК ДА ОПРЕДЕЛИТЕ КОЛКО ДА ПОХАРЧИТЕ ЗА ПОДАРЪКА?

 

Най-лесно би било, ако във фирмата си имате ясно изградени правила и сте определили размер на сумите, които да се отделят за подаръци за бизнес партньори. Ако нямате подобно нещо, тогава трябва да следвате правилото подаръкът да не е прекалено скъп, но и да не е прекалено евтин.

Придържайте се към златната среда и няма да сгрешите. Така ще сте спокойни, че подаръкът ви ще е достатъчно скъп, за да се оцени подобаващо от партньора ви и няма да е прекалено евтин, за да нарани чувствата му и той да го сметне за „отбий номер”.

Каква опаковка да изберете?

Без значение дали ще се спрете на бележник, писалка или бутилка вино, опаковката на подаръка е от много голямо значение, затова не я подценявайте нито за миг. Подходящи опаковки за бизнес подаръци са стилните, едноцветни опаковки, без излишни украси по тях. Обикновено цветовете, които се избират са черно, червено, тъмно синьо, кафяво, а украсата е само от семпла панделка.

Важното при избора на подходяща опаковка на подаръка е тя да е семпла, напълно изчистена и… да не пестите пари от нея. Защото начина, по който е опакован подаръка понякога казва много повече от самия подарък.

Не се опитвайте сами да опаковате или да карате ваши служители да го правят, защото е на 99% сигурно, че няма да се справите успешно. Вместо това се доверете на хора, на които това им е работата и които ще се постараят опаковката да изглежда наистина перфектно.

 

С ПОЗДРАВИТЕЛНА КАРТИЧКА ИЛИ НЕ?

 

Винаги и задължително! Колкото е важно как да изберем подарък за бизнес партньор, толкова важно е да не забравяте да го придружите с поздравителна картичка, която ЗАДЪЛЖИТЕЛНО сте написали собственоръчно!

Така ще придадете по-личен характер на подаръка си и партньорът ви ще се почувства поласкан от жеста, който сте направили към него, отправяйки му няколко думи, написани от вас.

 

КАК ДА ПОДАРИТЕ ПОДАРЪКА?

 

Ако имате възможност, подарете подаръка лично. Това показва, че цените партньора си и че го уважавате. Ако партньорите ви са в чужбина или далеч от вас, тогава е допустимо да им изпратите подаръците с куриер.

Проблем ли ще е, ако подарите реклами сувенири?

Не е много препоръчително, но не е и съвсем недопустимо и ако решите, можете да подарите и рекламни сувенири, но в този случай трябва да изберете качествени бележници, тефтери, химикалки или визитници. Постарайте се продуктите да са стилни, висококачествени, а не да са останали от последната ви рекламна кампания. Купете ги предварително, поставете фирмено лого, но нека то е малко и семпло, за да не се набива прекалено на очи.

 

ЕДНАКВИ ПОДАРЪЦИ ЗА ВСИЧКИ ПАРТНЬОРИ ИЛИ НЕ?

 

Ако искате партньорите ви наистина да оценят вашите подаръци, отделете време и проучете всеки партньор поотделно. Разберете от какво се вълнуват, какви са предпочитанията им и подгответе за всеки партньор различен подарък. Така ще покажете отново уважение и лично отношение към всеки един от тях.

Разбира се, при избора трябва да внимавате подаръците да са приблизително на еднаква стойност, за да не се почувства някой подценен.

Бизнес партньор подарък

 

КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ПОДАРЪК ЗА БИЗНЕС ПАРТНЬОР ЧУЖДЕНЕЦ?

 

Ако партньорът ви в чужденец, тогава трябва да се съобразите с културата на страната, от която идва:

  • Американците например много рядко подаряват цветя при размяна на фирмени подаръци и ако вие подарите, това може да се сметне за неуместно.
  • Японците пък държат подаръка да е скъп и от популярна марка и няма да отворят подаръка си пред вас, защото в тяхната страна това е проява на лош вкус.
  • Да подариш на партньор от Средния Изток православна икона, бутилка вино или метална бутилка за алкохол също е доста неуместно, а немалка част от руснаците се докачат, ако им се подари бутилка водка например.

За да не сгрешите, най-доброто решение е отново да заложите на класически подарък за бизнес партньор като бележник, визитник, колонки за компютър, органайзер за бюро или за бележки и писма.

Ако пък познавате много добре чуждестранния си партньор, тогава можете да го зарадвате с нещо, което е типично за нашата страна или с нещо, което ще му е от полза, което ще ползва редовно и ще му напомня за вас и вашата фирма.

 

КОГА СЕ ПОДАРЯВАТ ПОДАРЪЦИ НА БИЗНЕС ПАРТНЬОРИ?

 

В различните страни бизнес етикетът е различен и затова, ако имате и чуждестранни партньори трябва да бъдете много внимателни да проучите правилата и в тяхната страна. Защото има страни, в които бизнес подаръците са неподходящи, независимо от повода. В други страни има определени правила, според които трябва да бъдат опаковани подаръците или какви точно да бъдат.

За щастие в по-голямата част от света, както и у нас подаряването на подарък на бизнес партньор е напълно приемливо, а някой от поводите, при които могат да се подаряват са:

*приключване на общ проект;

*за големи празници като Коледа и Нова година;

*за отпразнуване на успешна година;

*при присъединяване на нов партньор или разширяване на бизнеса.

Надяваме се, че успяхме да отговорим на въпроса как да изберем подарък за бизнес партньор и сме улеснили поне до някъде изборът ви, но не можем да завършим, без отново да напомним…

  1. Когато избирате подарък за бизнес партньор не забравяйте, че това не е приятелят, с който сте израснали.
  2. Следвайте правилата на бизнес етикета и залагайте на класически подаръци, ако не искате да сгрешите.
  3. Не смесвайте личните с бизнес отношенията и не купувайте прекалено лични или майтапчийски подаръци на бизнес партньора си.
  4. Погрижете се за опаковката на подаръка, погрижете се да напишете лично послание и при възможност поднесете подаръка лично.