Как да изберем прибори за хранене? | Pochehli.com
Валута: BGN
  • USD
  • BGN
За Поръчки: 0888632147
Добре дошли в нашия магазин!
Регистрацияregister
Разширено търсене
Вход чрез Фейсбук
Филтри

КАТЕГОРИИ

Марки
LUMINARC, Франция BOHEMIA CRYSTALITE, Чехия CRYSTAL BOHEMIA, оловен кристал, Чехия CRYSTALEX BOHEMIA, Чехия BOHEMIA ROYAL CRYSTAL, Чехия ZAWIERCIE CRYSTAL, Полша ANTILO TEXTIL, Испания СТУДИО ДЕКОР, България ХРОМ АД, България ДЕКОНА, България CRISTAL D'ARQUES® Paris, Франция CHEF & SOMMELIER, Франция BORMIOLI ROCCO, Италия RONA, Словакия RCR CRISTALLERIA ITALIANA, Италия DALPER, Португалия VICKO, Гърция LANCASTER MODA MOSTRA, Гърция ПАНАГЮРИЩЕ 1962, България ХИМ, България SILAMPOS, Португалия ADHOC Germany, Германия BLOMUS, Германия INART, Гърция SKK, Германия KYOCERA, Япония РОЗА ИМПЕКС, България CAMPINGAZ PYREX, Франция ARGENTI SIMA Italy, Италия KRUPS CLAYTAN PASABAHCE TEAM PISTOL TEFAL, Франция SILIKOMART Italy THINKLE STARS KITCHEN CRAFT, Великобритания RAVENHEAD, Великобритания JAMIE OLIVER HERDMAR, Португалия L’ATELIER DU VIN, Франция COLE & MASON, Великобритания TYPHOON, Велиобритания ROMMELSBACHER, Германия PHILIPPI, Германия VIN BOUQUET, Испания DIAMANTE GLASSWARE, Словения VERA EXCLUSIVE, Словакия DORMIA, България FREITAS & DORES, Португалия ARCOPAL, Франция TVS, Италия BONNA PREMIUM PORCELAIN, Турция VILA RICA, Бразилия TRAMONTINA, Бразилия DAVID MASON DESIGN, Великобритания ECLAT, Франция ARCOROC, Франция INNOLIVING, Италия CASADA, Германия ARTINA, Австрия ROWENTA IVO Cutelarias, Португалия REGENT INOX BOSCH ZYLISS, Швейцария MEPRA, Италия EMILE HENRY, Франция GEFU, Германия CILIO, Германия TOMORROW`S KITCHEN, Холандия BARRIER, Русия HISAR, Турция UMBRA, Канада SABICHI, Великобритания KUCHENPROFI, Германия VIDIVI, Италия APS, Германия Виж всички

Как да изберем прибори за хранене?

Дата:

Приборите са точно толкова лични, колкото любимото ви кресло, на което сядате или любимата ви чаша, в която обичате да пиете кафето си. Затова и към покупката им трябва да се подхожда много внимателно.

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПРИБОРИ ЗА ХРАНЕНЕ?

Как да изберем прибори за хранене

 

МАТЕРИАЛ, ОТ КОЙТО СА НАПРАВЕНИ

Започваме с материала, защото това е нещото, от което зависи колко дълго ще ползвате приборите.

Въпреки, че можете да откриете прибори с пластмасови или дървени дръжки, ако не ги купувате за купон или за студентската квартира не ви ги препоръчваме. И то не защото са лоши, напротив. На пазара се предлагат подобни прибори с много интересен дизайн и цветове, които сигурни сме ще ви харесат.

Просто този вид прибори не са много трайни от една страна, а от друга страна, ако избирате прибори за хранене за дома си или за подарък ви трябва нещо по-стилно, трайно и изискано.

Затова и нашият съвет е да се спрете на прибори е неръждаемата стомана, защото приборите, изработени от този материал могат да ви служат дълги години. Те не се надраскват, не губят блясъка си, почистват се лесно и могат да се мият в съдомиялна машина.

Това, за което трябва да внимавате, когато избирате прибори от неръждаема стомана е какво число е отбелязано на етикета.

Защо?

Защото неръждаемата стомана се състои от никел и хром и когато даден комплект се описва като 18/0, 18/8 или 18/10, това показва съотношението между тези два елемента.

Хромът е елемент, който е твърд, докато никелът придава блясък на приборите и ги предпазва от ръжда. Когато числото е 18/0, това означава, че приборите са изработени само от хром и ще ползвате приборите няколко години, но накрая ръждата ще победи.

За разлика от 18/0, приборите с 18/8 и 18/10 са с много добро качество - те са по-блестящи, издръжливи, не корозират, дълготрайни са и инвестицията ви в тях ще е напълно оправдана.

Избирате ли прибори от неръждаема стомана, нека те да са 18/8 или 18/10!

Прибори за хранене от стомана 18/10

ТЕЖЕСТ НА ПРИБОРИТЕ

Качествените прибори за хранене не трябва да са нито прекалено тежки, нито прекалено леки, защото в първия случай ще ви е неудобно да се храните с тях, а във втория - ще се огъват лесно и отново няма да ви е много комфортно.

Затова е добре, преди покупка да вземете прибора в ръка, за да усетите тежестта му е сами да прецените дали е подходящ за вас или не. Ако нямате такава възможност, информирайте се как са направени.

Защо?

Тежестта на приборите зависи от начина им на направа. Ако са ръчно ковани, това означава, че са произведени от цяло парче метал, което се загрява до много високи температури, след което прибора се оформя ръчно, за да се създаде стилен, плътен модел, който се усеща по-стабилно в ръката. Пример за стабилни и удобни прибори за хранене са SABICHI, Dalper, Mepra и други.

Ако приборите са щамповани, това означава, че са направени като са щамповани върху метала. Този начин на направа означава също така, че приборите ще са кухи и доста по-леки. Щампованите прибори за хранене се огъват лесно и не са толкова трайни като по-масивните модели.

ДИЗАЙН

Въпреки, че днес могат да се открият различни модели на прибори, всички те всъщност се делят на два основни стила: класически и модерен. Класическите дизайни на популярни производители като Herdmar, Dalper Mepra, Hisar се основават на модели, дизайнът на които се е оформял в продължение на стотици години. Класическите прибори за хранене са винаги на мода и са много подходящи за както за ежедневна употреба, така и са специални поводи.

Прибори за хранене в златисто

Съвременният дизайн на приборите обаче също не е за подценяване, тъй като внася индивидуалност и „хваща окото”. Единственият недостатък, (ако можем така да го наречем) на модерния дизайн е, че има опасност, ако е прекалено модернистичен да излезе от мода след година - две и да налага отново да купувате прибори.

Съвет: Преди да закупите приборите, които най-много ви харесват като дизайн, помислите дали ще стоят добре на масата ви, дали ще се съчетават със съдовете за хранене и с цялостното оформление на трапезарията ви.

ПОДДРЪЖКА НА ПРИБОРИТЕ

Ако се спрете на прибори с по-богата орнаментика трябва да сте готови да полагате повече грижи по поддръжката им, тъй като детайлите по приборите трябва да се почистват ръчно и с голямо внимание.

Добре е и да се информирате дали комплекта, който купувате може да се мие в съдомиялна или не (пише го на опаковката), както и дали след всяко измиване трябва да политате приборите с кърпа или не.

Съвет: Най-лесна е поддръжката на приборите от неръждаема стомана 18/8 и 18/10, тъй като се мият в съдомиялна машина, не губят блясъка, не се надраскват и най-важното… след измиване по тях не остават петна от водата. Въпреки, че производителите препоръчват да се полират след измиване с мека кърпа, това не е задължително.

Колко голям комплект да изберете?

На пазара можете да откриете комплекти от много части, но най-често купуваните са за 6 или за 12 души. Добре е видите какво съдържа комплекта, който сте избрали, тъй като производителите освен основните вилици, лъжици и ножове често включват в комплектите допълнителни прибори като малки лъжички и вилички, вилица или лъжица за салата, щипка за захар и други.

ЦЕНА НА ПРИБОРИТЕ

В зависимост от материала, от който са изработени, както и от това какво съдържа комплекта и дали се предлага в специална, масивна кутия или не, цените варират от 40 - 50 лв. до 300 + лв.

На каква цена ще закупите приборите решавате вие, но нашият съвет е да инвестирате малко повече в качествени, стабилни прибори от популярни марки, тъй като първоначалната (малко по-голяма инвестиция) ще ви се възвърне многократно през годините.

Комплект прибори за хранене цена

 

Добре е да проверите…

  • дали вътрешните ръбове на виличните рогове не са прекалени груби;
  • дали като вдигнете и погледнете лъжицата отражението е добро. Това означава, че е полирана добре и е качествена;
  • каква е тежестта на приборите. Вземете вилицата и ножа в ръка и усетете тежестта им - те не трябва да са много тежки или много леки;
  • дали режещите части на ножа за месо са достатъчно добре изработени;
  • уверете се, че комплекта, който сте си избрали съдържа всички части, от които имате нужда и ако не дали можете да го допълните с прибори от същия производител и със същия дизайн, ако се наложи.
  • дали приборите за хранене имат гаранция и ако „да” колко е голяма (обикновено водещи марки като Herdmar, Dalper Mepra, Hisar предоставят двугодишна гаранция на продуктите си).

 

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПРИБОРИ ЗА ХРАНЕНЕ НА БЕБЕ?

За разлика от нас възрастните, бебетата се нуждаят от малко по-специални прибори за хранене.

Когато бебето премине от хранене с шише на по-общо хранене се нуждае от удобни прибори, които да улеснят храненето му.

На какво трябва да обърнете внимание, когато избирате прибори за хранене на бебе:

Материал

За разлика от материала за приборите за възрастни, лъжиците за бебета е добре да бъдат силиконови или меламинови, за да не се наранят венците на бебчето, ако то обича да стиска лъжицата.

Наклон

Ако лъжицата е по-заострена и дълбока, когато храните бебето по-трудно ще можете да обирате полепналата храна по лицето му (знаете как бебетата се въртят и половината от храната остава по лицето им). Затова е добре бебешката лъжичка да има по-малък наклон и по-плоско завършване, за да можете да обирате храната по-лесно.

Дръжка

Дръжката на бебешките лъжички трябва да са достатъчно дълга така, че да можете лесно да достигнете до дъното на бурканчето с пюре.

Тегло

И тук важи правилото като при приборите за възрастни. Бебешката лъжица не бива да е нито тежка, нито съвсем лека.