В края на турбулентната 2020 Pantone Color Institute отново се зае с отговорната задача да избере цвета, който ще определя тенденциите в редица индустрии през следващите 12 месеца.


Както подобава на сложното време, в което живеем, „цветната“ институция избра не един, а два нюанса за „Цвят на годината“ – неутралния Ultimate Grey (PANTONE 17-5104) и зареждащия Illuminating (PANTONE 13-0647).


Illuminating е светъл и ведър нюанс на жълтото, сякаш напоен със слънчева енергия. Ultimate Grey пък символизира солидната и надеждна основа“, казва Лиатрис Айзман, изпълнителен директор на Pantone Color Institute.

Практично и стабилно, но същевременно слънчево и оптимистично, съчетанието между двата нюанса носи сила, позитивизъм и обещание за светлина и приветливост“, смята тя.

Това са два независими цвята, които подчертават как различните елементи се обединяват и подсилват взаимно, за да изразят по най-добрия начин настроението на цвета на 2021 година, допълва Айзман.


Според експертите от института светът се нуждае от жизненост, яснота и надежда, за да преодолее продължаващата нестабилност. Именно тези потребности удовлетворява съчетанието на двата нюанса.


Сервиз за хранене фин порцелан в бяло и жълто


Спряхме се на тази комбинация, защото тя носи устойчивостта, оптимизма и вярата, от които се нуждаем, за да започнем отново да мечтаем и творим“, казва Лори Пресман, вицепрезидент на PCI.

Институтът и преди е избирал нюанс на жълтото в труден за човечеството период. През 2009 той предпочете топлия и жизнен нюанс Mimosa, който да ни зареди с необходимата надежда по време на световната финансова и икономическа криза.

За първи път обаче, в 20-годишната история на „Цвят на годината“, експертите от института се спират на ахроматичен нюанс (сивото).

На пръв поглед Pantone Color Institute сякаш се презастрахова, избирайки два цвята – все пак не знаем какви изненади ни е приготвила 2021. Но Пресман и Айзман искат хората да гледат на двата нюанса като на едно неразривно цяло, което ни напомня колко важна е солидарността през идните 12 месеца.