Emile Henry

 

Те не са поредната марка керамични тави на пазара. Те са институция във Франция повече от 150 години. Те са семейната компания Emile Henry.

Историята започва преди повече от 150 години през далечната 1848 година в градчето Марсини, в южна Бургундия - Франция, където един млад грънчар открива света на керамиката в малката си работилница. Това е Жак Анри, който не просто иска да произвежда керамика. Жак иска да бъде най-добрият. Затова 2 години по-късно, само на 20, той предприема едногодишно пътешествие из цяла Франция. Целта му е ясна – да се срещне с по-опитни от него майстори, да се учи от тях, да придобие нови знания и умения, които да приложи в своето производство. И така една година по-късно първите резултати са налице – продукцията на Жак Анри е най-добрата и красива в цяла Бургундия.

Младият Анри работи неуморно върху произведенията си като постепено разширява производството и скоро хората, заети в него, наброяват двадесетина. През 1970 г. Жак предава бизнеса в ръцете на сина си Пол. Решен да се развива, Пол създава добри контакти и постепено пробива в Париж, а оттам и в цяла Франция. Продуктите на Emile Henry стават част от ежедневието на най-добрите парижки фамилии.

Страстта към този занаят се предава през поколенията и така прераства в семейна компания с името Emile Henry – кръстена на внука на Жак Анри. Семейството продължава добрите производствени традиции. Нещо повече - те използват познанията и интереса си в инженерството и доразвиват продуктите, като обръщат специално внимание на всеки детайл – добавят се дръжки, измерва се масата, променят се височината и формата, така че продуктите да се подобрят и да се превърнат в още по-удобни и добри. Дори си създават домашна лаборатория за проучване и развитие, в която да експериментират и да дават живот на идеите си.

Резултатите не закъсняват. Emile Henry изобретяват къдравата форма за пай, а през 1986 г. компанията произвежда първите си цветни продукти, предназначени за фурната и ... променя кухните на цяла Франция.

Керамична тава Emile Henry

През 2005 г. се появява и първият керамичен съд за готвене, който може да се използва директно върху огън – превърналият се в символ на марката Тажин.

Тажин Emile Henry

През 2014 г. Emile Henry представят специалният съд за печене на домашен хляб.

Съд за печене на хляб Emile Henry

 

Развитието на компанията продължава и до днешни дни. И днес, както и през далечната 1848 г. всички продукти с марката Emile Henry са произведени във Франция.

  • 100% хигиенични, за здравословно приготвяне на всяко ястие
  • ръчно изработени от 100% естествени материали
  • закалени и устойчиви на температури от - 20 до + 270˚С
  • устойчиво покритие, което не позволява надраскване
  • задържане на топлината на ястието по-дълго от обикновените съдове
  • подходящи за фурни
  • подходящи за електрически и газови котлони, ако това е упоменато
  • подходящи за микровълнови
  • подходящи за съдомиялни

А ние с нетърпение очакваме да видим наяве какво ново се вихри в креативните умове на семейство Анри и кой ще бъде следващият им пробив.

 

Продуктите Emile Henry, които предлагаме, вижте тук:

     Emile Henry logo

 

*по материали от www.emilehenry.com