6 НЕЩА, С КОИТО ДА УПЛЪТНИТЕ ВРЕМЕТО И ДА ВНЕСЕТЕ МАЛКО РЕД В КЪЩАТА

В трудни времена, са необходими трудни решения и воля да стоим зад тях. Опасността от заразяване с COVID-19 и евентуалните последици от това, бавно, но сигурно променят света около нас, отношенията ни с другите, самите нас. И колкото по-бързо приемем действителността, толкова по-безпроблемно ще преминем през това ново предизвикателство. Ние в pochehli.com сме хора с деца и семейства. Затова вече от няколко дни сме на режим home office, което си има своите безспорни предимства, но, разбира се и недостатъци – всички са вкъщи по едно и също време и всички искат да се занимават със своите си неща – родителите – да работят, децата да играят или да учат.

Как да се справим със скуката, с разногласията и да направим престоя у дома по-лесен и поносим?

 

ДОМ СЛАДЪК ДОМ

 

 

Ето и нашите шест предложения:

 

1. ДА ПОРАБОТИМ. РАБОТА ОТ ВКЪЩИ ИЛИ ТАКА НАРЕЧЕНИЯ HOME OFFICE

 

Ако ще работите, постарайте се така да организирате времето, че задачите, които изискват концентрация, да свършите рано сутринта или късно вечерта – тогава, когато всички спят, тихо е и можете да се съсредоточите върху тях и бързо и ефективно да ги „отстреляте“. Ако имате деца, знаете че обяснения, молби, крясъци и разправии не вършат работа. Децата искат внимание сега и веднага и съвсем не се интересуват от вашите ангажименти, планове, шефове и проблеми. Затова по-добре организирайте времето си така, че вашата работа да си я свършите на спокойствие, а когато децата са будни и активни, да им обърнете необходимото внимание. Организирайте пространството у дома – място за хранене, място за учене и работене, място за забавление. Организирайте и времето, особено това на децата, нека те не губят навиците си и да спазват режима си. Така ще си спестите много нерви, а и вкъщи всички ще бъдат по-спокойни.

 

2. ЧЕТЕНЕ НА КНИГИ, СПИСАНИЯ, СТАТИИ, ОНЛАЙН КУРСОВЕ И ОБУЧЕНИЯ.

 

КНИГИ

 

Или иначе казано – от дефекта да направим ефект. Така и така трябва да стоим у дома. Поне живеем в модерни времена, повечето от нас имат непрекъснат достъп до интернет, което ни дава много предимства. Например можем да си изтеглим различни книги или материали и да повишим експертността си в областта, в която работим. Или да изкараме някой курс онлайн. Всичко, което научаваме, рано или късно, ще ни влезе в полза. Колкото до четенето на книги – няма по-релаксиращо, обогатяващо, успокояващо, забавно, отвличащо от черните мисли занимание от четенето на интересна и увлекателна история.

Можете да изтеглите безплатно електронни книги от тук:

 

http://chitanka.info/

 

https://readbg.com/

 

https://www.booksbg.org

 

а също и на всякакви езици от тук:

 

https://manybooks.net/

 

http://digital.library.upenn.edu/books/

 

https://www.baen.com/allbooks/category/index/id/2012

 

3. НАСТОЛНИ ИГРИ И ПЪЗЕЛИ.

 

Предимството им е, че могат да забавляват малки и големи заедно. Ще се изненадате колко приятно може да мине времето с позабравените игри като „Не се сърди човече“, „Монополи“, „Скрабъл“, табла и шах. За децата е голям кеф да прекарват повече време с родителите си, да научат различни тактики в игрите с тях, а най-голямото удоволствие на света е да ги побеждават. Доставете им тази радост и играйте заедно с тях.

Пъзелите също са много увличащи. Особено тези с повече части, могат да отнемат дни, че и седмици, докато ги наредите. А ако ви писне, спокойно можете да ги покриете с нещо и да се върнете към тях отново дни по-късно.

За най-малките, в случай, че разполагате с принтер вкъщи, можете да разпечатате различни картинки за оцветяване или задачи, подходящи за възрастта им.

 

4. ГОТВЕНЕ

 

ТАЖИН EMILE HENRY

 

Всяка дама със семейство знае какво предизвикателство е да измисли и реализира вкусно и здравословно меню, което да се хареса на всички членове на семейството. А в условия на домашна карантина, това се прави значително по-често, отколкото обикновено. И е още по-трудно. Тук на помощ отново идва мрежата, в която е пълно с рецепти за приготвяне на най-разнообразна храна. Можете да се вихрите и да експериментирате с българска кухня, италианска, френска, всякаква. А можете и да се обадите на майка си или баба си и да я попитате за някоя любима ваша рецепта от детството и да я приготвите за семейството си. Така хем ще имате още една изпитана рецепта, хем ще накарате по-възрастните хора да се почувстват полезни и нужни.

Ние в pochehli.com също имаме няколко идеи, които можете да видите тук:

 

 

А ако прекалите с храната, бързо вижте точка 6.

 

5. ПОЧИСТВАНЕ НА ДОМА.

 

Така и така сте си вкъщи и сте си напазарували препарати и дезинфектанти. Поогледайте се и със сигурност ще започнете да откривате нови и нови места, които отдавна са за подреждане и почистване. Кухненските шкафове като начало. Напазарували сте повечко храна, която трябва някъде да съхраните. Сега е моментът да преровите шкафовете, да изхвърлите всичко ненужно и с изтекъл срок на годност и да въведете малко ред. Гардеробите също са едно от местата, които със светкавична скорост биват разбъркани и разхвърляни в ежедневието ни. Сега е моментът да попрегледате какво има в тях. Много е вероятно да извадите отдавна забравени дрехи – съкровища, които отново да вкарате в употреба. Или да изхвърлите стари и ненужни дрехи, или пък да ги приготвите за рециклиране. Има магазини, в които можете да ги занесете, след като отмине периодът на социална изолация. В големите градове вече има и специални контейнери, в които можете да ги оставите. Така те ще отидат за хора в нужда. Шкафовете за обувки и техните потайни кътчета също не са за пренебрегване. Поогледайте и там и разчистете. Тъкмо ще освободите малко място за някой нов чифт. Все пак чакаме по-добри времена.

 

6. СПОРТ, ЙОГА, ПИЛАТЕС, ГИМНАСТИКА.

 

СПОРТ У ДОМА

 

Да, точно така – спорт в домашни условия – абсолютно постижима задача. И то не само за възрастните, но и за децата. Въобще не е необходимо да харчите пари, за да си набавите уреди, гири, спортни екипи. Можете да правите упражнения със собствено тегло в хола в домашните си дрехи. Ако все пак имате нужда от тежести – импровизирайте – по-тежки книги или пластмасови бутилки, пълни с вода – огледайте се и ще намерите много варианти. Спортувайте сами или с децата. Опитайте – за тях ще бъде истинска забава. В интернет има много упражнения за всички части на тялото. Има и множество приложения, които да изтеглите на мобилния си телефон. Повечето от тях са за определен период от време, включват комплексни упражнения, даже броят и изгорените калории. Апетитът идва с яденето, а същинската мотивация – с постигането на първите малки резултати. Току виж – вместо с някой килограм в повече, заради обездвижването вкъщи, вземем че изваем тяло за плажа.

 

Всичко е възможно, ако решим, че е такова и ако положим необходимите усилия. Останете здрави.