От хилядолетия виното е неизменна част от всяка трапезата – празнична или делнична – на Стария континент. Едва ли обаче има напитка, чийто вкус да напомня повече на предстоящите коледни празници от този на греяното вино.

 

Рецепти за греяно вино

 

Историята му може да бъде проследена чак до римляните, които откриват, че в мразовитите месеци ароматното питие укрепва едновременно духа и тялото. Те популяризират благотворната течност в земите, които завладяват, и страните, с които търгуват.

 

След разпада на империята греяното вино губи славата си в по-голямата част от Европа, но се завръща с пълна сила през Ренесанса, предимно благодарение на германците и скандинавците. Те не спират да експериментират с най-различни червени вина, сезонни плодове и подправки и дори измислят свои думи за сладкото питие, които използват и до днес – glögg (в Швеция) и Glühwein (в немскоговорящите страни).

 

Смята се обаче, че съвременната представа за греяното вино като коледна напитка затвърждава британският писател Чарлз Дикенс в новелата си „Коледна песен“, чийто главен герой, чичо Скрудж, е почитател на винен пунш, носещ името smoking bishop („димящо подправено вино/питие“).

 

На желаещите да поканят празничния дух и в своя дом и да изгонят студа и грипа предлагаме няколко класически рецепти за ароматно греяно вино.

 

ОСНОВНИ НАСОКИ

 

Приготвяне на греяно вино

 

Съществуват няколко универсални правила за приготвяне и поднасяне на ароматната напитка в домашни условия.

Най-важната съставка във всяка рецепта безспорно е червеното вино. Това обаче не значи, че трябва да се охарчите за скъпа бутилка. Достатъчно е да изберете сорт с по-малко танини. Подправките заличават доста от качествата на скъпоструващите вина, но термичната обработка придава горчив вкус на танините. Няма шанс да сбъркате с мерло, сира, гренаш или темпранийо.

Използвайте удобна касерола  или тенджера  с по-дебело дъно. Загрявайте виното постепенно и не го оставяйте да кипне, за да не се изпари алкохолът в него.

Предварително запечете подправките цели и ги добавете към загрятото вино. Така запазвате аромата им и няма да се налага да прецеждате готовата напитка заради зрънца, каквито обикновено се образуват при слепване на прахообразни съставки.

Уверете се, че кората на плодовете, които използвате, е добре почистена от химикали и парафин.

Поднесете подправеното вино горещо в керамична или стъклена чаша с дръжка. Декорирайте с резенче плод и/или няколко ядки по избор.

Не забравяйте да му се насладите!

 

КЛАСИЧЕСКИ ШВЕДСКИ glögg

1 бутилка червено вино по избор
150 грама пудра захар
150 мл. бренди (може и друг подобен твърд алкохол)
100 грама стафиди
кората на 1 портокал
1/2 супена лъжица кардамон на шушулки
1 парче сушен джинджифил на вкус
6 цели пъпки карамфил
1 пръчка канела

 

Начин на приготвяне

Поставете плодовете и подправките в буркан с плътно затваряне. Налейте твърдия алкохол и се уверете, че покрива съставките.

Затворете плътно буркана и оставете съдържанието да престои 4 дни. Разклащайте от време на време.

Излейте съдържанието на буркана в касерола или тенджера. Добавете червеното вино и около 75 грама от захарта и загрейте до разтапянето ѝ. Опитайте и добавете още захар на вкус.

 

КЛАСИЧЕСКИ Glühwein

1 бутилка сухо червено вино
1 портокал и/или лимон на шайби
2 пръчки цейлонска канела
3 пъпки карамфил
2-3 супени лъжици захар, мед или сироп от агаве
няколко шушулки кардамон на вкус
По избор: 1 шушулка ванилия

 

Начин на приготвяне

Излейте виното в подходяща касерола или тенджера и загрейте на умерен огън. Добавете останалите съставки. Отстранете съда от печката и оставете плодовете и подправките да престоят във виното около час.

Прецедете готовата напитка.

 

SMOKING BISHOP КАТО В "КОЛЕДНА ПЕСЕН" 

750 мл. червено вино
750 мл. рубинено порто
5 портокала
2 лимона
30 цели пъпки карамфил
1-2 пръчки канела
1-2 цели ядки индийско орехче
1/4 супена лъжица бахар на зърна
1 пресен корен от джинджифил (с големината на палец), обелен и нарязан на шайби
половин чаена чаша захар (или повече/по-малко според степента на сладост)

 

Начин на приготвяне

Предварително загрейте фурната на 150 градуса.

Вземете 5-те портокала и 1 лимон (запазете другия за по-късно). Направете 5 малки разреза във всеки плод и ги запълнете с по една пъпка карамфил.

Поставете плодовете върху хартия за печене и ги пъхнете във фурната за около 75 минути. Оставете портокалите и лимона в голям съд.

Поставете канелата, индийското орехче, бахара и нарязания джинджифил в касерола и ги залейте с чаена чаша вода. Загрейте до кипване и оставете съставките да се варят няколко минути. Разбърквайте периодично, докато течността не се изпари наполовина. Отстранете от котлона.

Излейте червеното вино в голям съд и загрейте на умерен огън. След това намалете градусите, изсипете захарта и бъркайте до разтапянето ѝ. Добавете водата с подправките и отново разбъркайте.

Излейте горещата смес върху портокалите и лимона. Покрийте плътно съда и го оставете в изключената фурна за едно денонощие.

Срежете портокалите и лимона наполовина и изцедете сока им в подправеното вино. Прецедете течността, добавете портото и загрейте на среден огън. От горещото вино ще започне да се вдига пара, на която то дължи името си. Опитайте сместа и, ако е нужно, добавете още захар.

Накрая нарежете втория лимон на шайби и ги изсипете в готовата напитка. Сервирайте в огнеупорни чаши или съд за пунш.

 

Как да приготвим греяно вино

 

ГРЕЯНО ВИНО ПО ГРЪЦКИ

1 бутилка умерено сладко червено вино
5 супени лъжици мед
2 пръчки канела
4-5 цели пъпки карамфил
кората на 1 портокал

Излейте виното в удобна касерола и загрейте почти до кипване. Щом течността се разпени, намалете градусите и добавете останалите съставки. Оставете сместа на котлона за около 10 минути, като разбърквате до втечняване на меда.

Отстранете съда от котлона – нека поседи известно време.

Прецедете и поднесете в чаши за шот.

 

БЪЛГАРСКО ГРЕЯНО ВИНО

1 бутилка червено вино
2 ябълки
½ чаша захар
15 зърна черен пипер
4-5 цели пъпки карамфил

 

Греяно вино по български