Рецепти за домашна майонеза с пасатор | Pochehli.com
Валута: BGN
 • USD
 • EUR
 • BGN
За Поръчки: 0888632147
Добре дошли в нашия магазин!
Регистрацияregister
Разширено търсене
Вход чрез Фейсбук
Филтри

КАТЕГОРИИ

Марки
LUMINARC, Франция BOHEMIA CRYSTALITE, Чехия CRYSTAL BOHEMIA, оловен кристал, Чехия CRYSTALEX BOHEMIA, Чехия BOHEMIA ROYAL CRYSTAL, Чехия ZAWIERCIE CRYSTAL, Полша ANTILO TEXTIL, Испания СТУДИО ДЕКОР, България ХРОМ АД, България ДЕКОНА, България CRISTAL D'ARQUES® Paris, Франция CHEF & SOMMELIER, Франция BORMIOLI ROCCO, Италия RONA, Словакия RCR CRISTALLERIA ITALIANA, Италия BLOMUS, Германия DALPER, Португалия PHILIPPI, Германия VICKO, Гърция LANCASTER MODA MOSTRA, Гърция VIN BOUQUET, Испания JAMIE OLIVER ПАНАГЮРИЩЕ 1962, България ХИМ, България L’ATELIER DU VIN, Франция HERDMAR, Португалия SILAMPOS, Португалия ADHOC Germany, Германия COLE & MASON, Великобритания INART, Гърция SKK, Германия KYOCERA, Япония РОЗА ИМПЕКС, България CAMPINGAZ PYREX, Франция ARGENTI SIMA Italy, Италия KRUPS CLAYTAN PASABAHCE TEAM PISTOL TEFAL, Франция SILIKOMART Italy THINKLE STARS KITCHEN CRAFT, Великобритания RAVENHEAD, Великобритания TYPHOON, Велиобритания ROMMELSBACHER, Германия DIAMANTE GLASSWARE, Словения VERA EXCLUSIVE, Словакия DORMIA, България FREITAS & DORES, Португалия ARCOPAL, Франция TVS, Италия BONNA PREMIUM PORCELAIN, Турция VILA RICA, Бразилия TRAMONTINA, Бразилия DAVID MASON DESIGN, Великобритания ECLAT, Франция ARCOROC, Франция INNOLIVING, Италия CASADA, Германия ARTINA, Австрия ROWENTA IVO Cutelarias, Португалия REGENT INOX BOSCH ZYLISS, Швейцария MEPRA, Италия EMILE HENRY, Франция GEFU, Германия CILIO, Германия TOMORROW`S KITCHEN, Холандия BARRIER, Русия HISAR, Турция UMBRA, Канада SABICHI, Великобритания KUCHENPROFI, Германия VIDIVI, Италия APS, Германия Виж всички

Рецепти за домашна майонеза с пасатор

Дата:

Майонезата е тежка и доста калорична, но за сметка на това е много вкусна и предполагаме и вие като нас си я хапвате с огромно удоволствие. Въпросът е дали тази майонеза, която си купувате готова от магазина ви харесва или искате да си хапвате майонеза, в която няма добавки, оцветители, Е - та и още един куп неща, на които не можете да произнесете правилно името, дори и под заплаха.

Ако нямате нищо против майонезата от магазина, тогава ви оставяме на мира, но ако искате да знаете какво слагате в майонезата, ви предлагаме да останете още малко, тъй като сме ви подготвили няколко страхотни и много лесни рецепти за домашна майонеза с пасатор.

 

                                                       Домашна майонеза

 

ДОМАШНА МАЙОНЕЗА - КЛАСИЧЕСКА РЕЦЕПТА

 

Ако сте на възраст над 20 - 25, най-вероятно помните тази домашна рецепта, която майка ви или баба ви са приготвяли преди големи празници, за да я добавят към руската салата, която преди години редовно присъстваше на празничната трапеза.

Ако тогава не сте обръщали внимание на приготовленията у дома ще кажем, че това е една много лесна рецепта, с която можете да приготвите истинска вкусна майонеза само за няколко минути.

Съставките, които ще са ви необходими са няколко:

 • 2 яйца (задължително пресни и задължително на стайна температура)
 • Около 500 мл. рафинирано слънчогледово олио
 • 1 кафена л. лимонтузу и още толкова сол
 • Подправки според вкуса ви - черен пипер, чесън и други.

За да приготвите майонезата ще са ви необходими… пасатор и някакъв висок и тесен съд, в който да разбиете майонезата. (Повечето модели пасатори имат подходящ съд, но ако вашият няма, можете да използвате висок буркан например).

Щом подготвите всичко необходимо, просто поставяте всички съставки в съда и включвате пасатора. Важното тук е съдът да е висок и тесен и да държите пасатора на дъното на съда, докато разбивате съставките. Времето, което ще ви отнеме приготвянето на домашната майонеза е до 4 - 5 минути.

 

ДОМАШНА МАЙОНЕЗА С ДИЖОНСКА ГОРЧИЦА

Продуктите, които ще са ви необходими за тази рецепта са:

 • яйце (един брой)
 • супена л. лимонов сок
 • чаена л. дижонска горчица
 • 200 мл олио
 • чесън, колкото обичате (добре счукан или смлян)
 • една чаша растително или рапично олио
 • мъничко сол

Яйцето, горчицата и лимоновия сок поставете в буркана или съда, в който ще приготвяте майонезата. Поставете пасатора в съда, като внимавате главата му да е покрита от сместа. Това е важно, тъй като остриетата трябва да могат да разбият добре продуктите, след като включите уреда. Ако сместа е малко, можете да удвоите продуктите.

Добавете чесъна при яйцата и горчицата. Последно прибавете и мазнината и оставете да се утаи за около 15 секунди.

Включете пасатора на висока скорост. Не го мърдайте и не го отлепяйте от дъното на буркана или съда. Когато майонезата започне да се оформя, внимателно повдигайте пасатора нагоре, но без да завъртате в кръг. Просто издърпвайте леко нагоре и това е.

От тези продукти ще си произведете около една чаша домашна майонеза, а времето, което ще ви отнеме да я приготвите е около 2 минути.

 

                                                      Майонеза у дома с пасатор

 

МАЙОНЕЗА БЕЗ ЯЙЦА

Ако ви се хапва нещо по-лекичко или в момента нямате пресни яйца под ръка, тази рецепта за домашна майонеза с пасатор ще ви допадне със сигурност.

Продуктите, които са необходими, за да я приготвите са:

 • 100 мл. прясно мляко (по възможност домашно, от кравите на село)
 • 300 мл. олио (по-добре става с рапично)
 • Сол (щипка най-много)
 • Лимонтузу - кафена лъжичка

Приготвянето е същото като при майонезата с яйца. Слагате всички продукти в буркана или високия съд и разбивате с пасатора, докато майонезата се сгъсти.

Забележка: Тъй като в майонезата няма яйца, тя ще е малко по-рядка от класическата, но вкусовите ѝ качества са отлични.

 

                                                Домашна майонеза с пасатор

 

 

МАЙОНЕЗА С ДИЖОНСКА ГОРЧИЦА И ЧЕСЪН (ВАРИАНТ 2)

Съставките за този вариант домашна майонеза са следните:

 • едно яйце
 • 4 супени лъжици пресен лимонов сок
 • 1 чаена л. дижонска горчица
 • ¼ фина морска сол
 • ¼ чаена л. бял пипер
 • 1 чаша зехтин или растително олио (може да ги комбинирате)

Приготвяне:

В тесен и дълбок съд поставете яйцето, горчицата, солта, лимоновия сок и пипера. Поставете пасатора в съда и разбийте продуктите добре. После, без да спирате разбиването започнете да добавяте от мазнината на тънка струйка.

Забележка: Ако обичате черен пипер, можете да сложите черен, вместо бял пипер в майонезата.

 

 

МАЙОНЕЗА С ЖЪЛТЪЦИ

Това е една много лесна и бърза рецепта за домашна майонеза с пасатор, която е съвсем мъничко по-различна от всички, които ви представихме до тук.

Съставките за нейната направа са:

 • 2 жълтъка
 • 1 чаена л. оцет или лимонов сок
 • ½ ч. л. сол
 • ½ ч. л. горчица по избор
 • 1 чаша рапично олио или зехтин

Приготвянето на майонезата отново е в буркан или висок и тесен съд. Поставяте всички продукти (без олиото) и включвате пасатора на висока скорост. Внимавате да не отделяте пасатора от дъното на съда.

След като разбиете добре продуктите, без да изключвате пасатора добавяте няколко лъжици от олиото наведнъж. Това става като не спирате да разбивате.

Уверете се, че олиото, което сте добавили се е смесило с другите продукти и едва тогава поставете останалото. Разбивайте още няколко секунди или минута и изтегляйте пасатора нагоре. Ако майонезата се сгъсти и добие светъл цвят, значи е готова.

 

 

 

5 ГРЕШКИ, КОИТО МОГАТ ДА ПРОВАЛЯТ ПРИГОТВЯНЕТО НА ДОМАШНАТА МАЙОНЕЗА                                     

Майонезата ви може да не стане, ако:

Яйцата не са на стайна температура

Яйцата са в основата на приготвянето на майонеза, затова винаги използвайте пресни яйца и преди да започнете да разбивате майонеза ги изкарайте от хладилника поне час преди това, за да не са студени. Не са ли на стайна температура, майонезата ви няма да се получи.

Съдът е прекалено широк

Поне няколко пъти споменахме, че се използва буркан или висок и тесен съд за разбиване. Казахме го ненапразно. За да се получи майонезата, дъното на съда не бива да е много по-голямо от основата на пасатора.

Прибавяте мазнината твърде бързо

Ако изпробвате рецепта, в която олиото се добавя по-късно, не бързайте да го изсипвате, тъй като вероятността мазнината да не се емулгира с яйцето е голяма. Тогава ще получите някакъв вид сос, но не и домашна майонеза.

Не използвате подходящата мазнина

Зехтинът в момента е много популярен продукт, но той има доста силен аромат, който ще направи майонезата неприятна на вкус. Можете да използвате зехтин, (ако много искате разбира се), но го смесете с друго олио.

Прекалено дълго разбивате майонезата

Ако майонезата не се е сгъстила и не е увеличила обема си още в първите секунди до минута, тя няма да стане. Колкото повече разбивате, толкова повече я разваляте. Ако ви се случи това, просто спрете, изхвърлете продуктите и започнете наново.