Да ви поканят да отпразнувате годишнина от съвместния живот на едно семейство е голяма чест. Затова и подаръците, които ще поднесете на двойката трябва да бъдат избирани с много внимание и най-вече с любов.

Идеи за подарък за годишнина от сватба

Ако за пръв сте поканени на подобно събитие и се питате какъв подарък би бил най-подходящ…. ето няколко идеи, които могат да ви помогнат да се справите чудесно и да зарадвате истински семейството.

Подарък за годишнина от сватба

Започваме!

За да изберете подходящ подарък за годишнина от сватба, първо трябва да знаете за каква годишнина става въпрос. Защото традицията повелява през различните години от брака да се подаряват различни подаръци.

 

ЕДНА ГОДИНА ОТ СВАТБАТА

Символ на първата годишнина от сватбата е текстилът (памук, басма, американ). Нарича се Басмена сватба, тъй като се счита, че след една година семейството е навлязло в делника и ежедневието.

Ако държите да спазвате традициите, за първата година от брака можете да подарите на семейството хавлиени кърпи, покривки или меки памучни кърпи.

Ако искате да сте по-оригинални, но без да нарушавате традициите, тогава две тениски със забавни индивидуални надписи или два топли, меки халата ще бъдат прекрасен подарък.

 

ПЕТ ГОДИНИ ОТ СВАТБАТА

Петата година се нарича Дървена, тъй като се счита, че след пет години връзката между съпрузите е станала стабилна и устойчива като корените на дървото. Затова и подаръците трябва да бъдат дървени.

Класическите подаръци за петата годишнина са дървени статуетки, можете да подарите и практична въртяща се поставка  от дърво и т. н.

Ако искате да се отличавате от всички останали и да подарите интересен и практичен подарък на двойката, можете да им подарите дървен поднос, стилна дъска за рязане с гравирани имена на семейството или да откриете интересна дървена ваза, скулптура или картина.

Подарък за 5-та годишнина от сватба

 

СЕДМА ГОДИШНИНА ОТ СВАТБАТА

Седмата година от сватбата е най-критичната в брачните отношения и в любовта. Нарича се Медна и се подаряват предмети, изработени от мед. Медните предмети символизират изглаждане на разногласията в семейството, затова двойката си разменя медни предмети.

Ако спазвате традициите и сте поканени да отпразнувате със семейството седмата им годишнина от сватбата, тогава подходящи идеи за подарък за годишнина от сватбата са ръчно изработени вази, купи, свещници от мед, комплект медни чаши за кафе, за коктейли или декоративни медни съдове.

 

ДЕСЕТА ГОДИШНИНА

Това е първата кръгла годишнина и по традиция се отбелязва най-пищно. На празника се канят близки, кумове, шаферки… хората, които са присъствали преди 10 години на сватбата. Тази годишнина се нарича Розова сватба и се подаряват рози или цветя в саксии.

Традицията повелява съпругът да подари красив букет рози, а вие като гости можете да подарите саксия с цвете или да бъдете малко по-креативни и да подарите красива ваза, свещник или картина с флорални мотиви.

 

ПЕТНАДЕСЕТ ГОДИНИ ОТ СВАТБАТА

Петнадесетата годишнина се нарича кристална и както сами се досещате, кристалните предмети са релевантни на събитието. Подарява се кристал, тъй като той символизира прозрачността в семейните отношения.

Ако търсите идея за подарък за тази годишнина от сватбата, можете да се спрете на стилен кристален комплект чаши за вино, шампанско или уиски, ръчно изработена кристална ваза или да заложите на нестандартна кристална купа, стъклена статуетка или елегантна гарафа.

 

ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ ОТ СВАТБАТА

Тази годишнина се нарича Порцеланова и се подаряват порцеланови съдове и предмети. Идеята е, че след толкова дълъг семеен живот в семейството не е останал нито един порцеланов съд и затова съдовете трябва да се подновят. Традицията повелява още, на празника домакините да поднесат ястията в чисто нов сервиз за хранене.

Класически подаръци за 20-та годишнина са стилни сервизи за хранене, порцеланови статуетки, вази, купи, чаши с индивидуален надпис и други.

25 ГОДИНИ ОТ СВАТБАТА

Тази годишнина се нарича Сребърна и е една от най-тачените годишнини за всички семейства. Толкова дълъг семеен живот трябва да бъде отбелязан подобаващо и ако вие искате подаръкът ви да бъде оценен, е добре да се спрете на подарък от сребро.

Това може да бъде сребърен поднос, комплект сребърни прибори за хранене, свещник или икона в сребърна рамка. Малко по-нетрадиционен, но за сметка на това подходящ подарък е да подарите снимка или колаж от снимки на семейството от съвместния им живот през годините, които да поставите в сребърна рамка.

 

30 ГОДИНИ ОТ СВАТБАТА

Тридесетата годишнина от сватбата си е цяло събитие не само за семейството, но и за техните близки. Тази годишнина се нарича Перлена и на нея съпругът подарява на съпругата си перлено колие, което символизира всички години, които са се изнизали в брачното съжителство.

Тук можете да импровизирате и да подарите на двойката и не толкова традиционни подаръци. Ако семейството ви е близко, един страхотен подарък за годишнината им бил да спонсорирате ваканцията им го мечтана от тях дестинация или да им подарите билети за театър, романтична разходка с корабче или спа уикенд.

Ако пък държите на по-класически подарък, тогава можете да се спрете на хубава картина, колаж със снимки, елегантен комплект ножове или кошница за пикник (ако семейството обича да излиза сред природата).

 

40 ГОДИНИ ОТ СВАТБАТА

40 - тата годишнина се нарича Рубинена и е повод за голямо семейно събиране. На тази годишнина съпругът подарява накит с рубин, а вие можете да подарите нещо символично на семейството като албум със снимки, празнична торта, прибори за хранене или сервиз за чай или кафе.

Ако познавате добре съпрузите и знаете техните вкусове и ако са нестандартна двойка, която обича екстремните спортове, можете да им подарите романтична разходка с балон, а защо не и скок с парашут за двама.

 

50 ГОДИНИ - ЗЛАТНА СВАТБА

Петдесетата годишнина от сватбата е изключително голямо събитие и на него съпрузите символично подменят халките си с нови и подновяват брачните си клетви. Златната сватба се празнува пищно, като повторение на първата сватба и на събитието се канят близки, роднини и приятели.

 

60 ГОДИНИ ОТ СВАТБАТА

Тази годишнина се нарича Диамантена, защото се счита, че за толкова години заедно бракът на двойката е твърд като диаманта. И макар, че традицията повелява да се подари някакво бижу с диамант, по нашите ширини е прието подаръците за семейството да имат по-сантиментална и символична стойност.

Добри идеи за подарък за 60 години от сватбата са семейна картина в стилна рамка, ръчно изработена икона, колаж от семейни снимки, подаръчен комплект за вино с аксесоари и други. Ако семейството ви е близко и искате да ги изненадате наистина много, тогава можете да се поразровите и да откриете стари картички и снимки на мястото на първата им среща, градът, в който са били на меден месец, снимки от раждането на децата.

Съберете целия им съвместен живот на едно място и направете колаж, който поставете в подходяща рамка или дайте снимките на художник или дизайнер и поискайте да ви направят одеяло с образите от снимките на двамата.

Електрически тирбушон

80 ГОДИНИ ОТ СВАТБАТА

Ако имате честта да сте поканени на 80 години от сватбата на ваши близки, всичко, което ще ги зарадва са близките им, които са до тях. Тази годишнина се нарича Дъбова, защото семейството е оцеляло и е преминало през всички бури в живота заедно също като мощния, силен и горд дъб.

Традицията повелява на дъбова сватба да се подаряват предмети изработени от дъб и ако държите да следвате традициите, тогава можете да им подарите някоя стилна дървена купа, ваза, чиния и декоративни дъбови буренца.

Нашият съвет обаче е просто да покажете признателността, благодарността и обичта си към дълголетната двойка и да ги зарадвате с нещо малко и символично като вкусна торта, букет цветя и гореща прегръдка.