Сватбата е едно от най-прекрасните и радостни събития, на които всички имаме честта да бъдем канени през годините. Заедно с радостта, че щастливата двойка ни е поканила, за да отпразнуваме заедно с тях празника им обаче идва и притеснението какъв подарък да поднесем.

 

Подарък за сватба

 

Ако и вие винаги се притеснявате дали подаръкът ви ще е подходящ или не, сме ви подготвили няколко идеи за подарък за сватба, които могат да улеснят значително търсенето ви.

 

Но преди това, има няколко неща, които трябва да обмислите и да решите.

Сумата, която да отделите за подаръка

Този въпрос е първият, на който трябва да дадете отговор. За да решите по-лесно, вземете под внимание колко близки ви е двойката. Ако младоженците ви са колеги, съученици или хора, които не познавате толкова добре и не са ви много близки, тогава 50 лв. са достатъчни като сума, която да отделите за подаръка.

Ако младоженците са ви близки приятели, тогава сумата е добре да е в диапазон от 100 до 200 лв., а ако се жени най-добрата ви приятелка или сестра ви/брат ви, тогава подаръкът е добре да е от 150 лв. нагоре.

Въпреки, че току-що споменахме ценови диапазон, това са суми, които са само препоръчителни. Ако не можете да се впишете в този ценови диапазон, тогава просто погледнете менюто и отделете сума за подарък на младоженците, която да го покрива.

Колко добре познавате младоженците

Ако не познавате добре вкусовете на двойката, тогава е по-добре да не експериментите и да заложите на класически подарък, а ако сте наясно с вкусовете им, можете да им подарите нещо по-нестандартно и според техния вкус.

 

ИДЕИ ЗА ПОДАРЪК ЗА СВАТБА

Тъй като у нас все още не е разпространено младоженците да разпращат списък с желаните подаръци ще трябва да решите дали да закупите класически подарък или малко по-индивидуален.

Ако не искате да сгрешите, няма лошо да се придържате към класическите подаръци за сватба, които макар и не толкова оригинални са нещо, от което младоженците ще имат нужда и ще ползват с години.

 

СЕРВИЗ ЗА ХРАНЕНЕ

Това може би е един от най-класическите подаръци за сватба и с подобен подарък няма да сгрешите. Защо? Защото всяко едно младо семейство, което тепърва започва съвместния си живот има нужда от елегантен, стилен сервиз за хранене и винаги, когато сяда на масата ще си спомня за вас.

 

ЧАШИ ЗА ВИНО, БИРА ИЛИ УИСКИ

Този класически подарък е идеалното решение, ако не познавате много добре младоженците и искате да им подарите един подходящ, практичен и напълно класически подарък. И те ще го оценят със сигурност, тъй като всяко домакинство се нуждае и от красиви чаши.

 

ПРИБОРИ ЗА ХРАНЕНЕ

Приборите за хранене са един много потребен и необходим подарък за младото семейство. Ако имате възможност, отделете малко повече средства и подарете прибори за хранене с повече части и в оригинална кутия и можете да бъдете напълно сигурни, че младоженците ще са ви много благодарни.

Прибори за хранене

КОМПЛЕКТ НОЖОВЕ
Идеята не е толкова оригинална, но от друга страна един висококачествен, луксозен комплект ножове с няколко години гаранция ще накара младото семейство и след години да ви благодари за този практичен подарък.

 

ЕЛЕКТРОУРЕДИ

Тези подаръци са подходящи, ако познавате двойката и знаете от какво имат нужда в домакинството. Подходящи подаръци за сватба са кафе машина, микровълнова фурна, хлебопекарна, тостер и т. н. Ако не познавате добре младоженците, нашият съвет е да се спрете на някой от горни идеи за подарък за сватба.

 

ХАЛАТИ

Кой не обича меки, топли и уютни халати? Ако искате да зарадвате младоженците, подарете им два халата от висококачествен памук и те няма никога да забравят вашия жест.

 

КОШНИЦА ЗА ПИКИНК

Ако двойката са любители на разходките и пикниците в планината, този подарък много ще им допадне. А ако искате да сте още по-оригинални, можете към кошницата да прибавите лимитирана бутилка вино, две чаши, комплект прибори, покривка за маса и разбира се, тирбушон.

 

СТИЛНА ГАРАФА, ДИЗАЙНЕРСКА КУПА ИЛИ ФРУКТИЕРА

Тези подаръци са класически и често се подаряват, но това не пречи и вие да подарите нещо такова и пак да се отличите. Просто трябва да потърсите и да откриете оригинално изработени гарафи, купи или фруктиери, които да грабват погледа.

 

СПАЛНО БЕЛЬО

Изключително добре приеман и оценяван от младоженците подарък е спалното бельо. Разбира се, ако ще подарявате подобно бельо, то трябва да е луксозно и съобразено с размерите на спалнята на двойката.

 

ПЕРСОНАЛИЗИРАНИ И НЕСТАНДАРТНИ ПОДАРЪЦИ

Ако познавате добре двойката, тогава можете да се развихрите и да помислите за нестандартни и персонализирани подаръци, като например…

 

КУФАР

Нестандартен подарък за сватба, но ако младоженците обичат да пътуват със сигурност ще оценят един хубав, качествен куфар, който ще им служи вярно дълги години наред.

 

ВАУЧЕР ЗА ПЪТУВАНЕ

Кой ще откаже подарък - почивка за двама на романтично място? Ако тази идея ви допада, само не забравяйте да поразпитате преди това къде ще е медения месец на младоженците, за да не дублирате дестинацията. Подаръкът можете да подарите, като закупите един глобус и поставите вътре ваучерите.

 

ПЕРСОНАЛИЗИРАНИ ЧАШИ И БУТИЛКА ВИНО

Ако двойката обича да пие вино, можете да им подарите две чаши с гравирани имената им и датата на сватбата. А ако към чашите прибавите и бутилка вино или шампанско с персонализиран етикет, подаръкът ви ще бъде забелязван.

 

ГРАВИРАНА ДЪСКА ЗА РЯЗАНЕ С КОМПЛЕКТ КУХНЕНСКИ НОЖОВЕ

Можете да бъдете напълно сигурни, че приятелите си няма да си купят подобни уреди, но ще им дойдат много добре. За да направите подаръка си още по-атрактивен, можете да гравирате имената на младоженците върху дъската за рязане и датата на сватбата им и да допълните подаръка си с няколко вида висококачествени френски, швейцарски и италиански сирена и деликатеси.

Кухненски ножове

 

ГРАВИРАНИ СРЕБЪРНИ ЛЪЖИЦИ

Ако можете да си го позволите, най-добре да подарите пълен комплект сребърни прибори за хранене, но ако бюджетът ви е по-ограничен, можете да закупите две сребърни лъжици, върху които да гравирате имената им или някакво послание. А ако искате подаръкът ви да развесели двойката, можете да го допълните с една малка сребърна лъжичка като пожелание за скорошно увеличаване на семейството.

 

КОЛАЖ

Ако сватбата е на близки приятели, можете да подберете техни снимки, от които да направите забавен колаж и да го поставите в стилна, луксозна рамка.

 

ГОТВАРСКИ КНИГИ

Ако двойката обича да готви, няколко тома готварски книги, които да им помогнат да се усъвършенстват още повече в кухнята са добра идея за подарък за сватба.

 

Какъв подарък не е много подходящ за сватба?

Без значение дали ще се спрете на някоя от идеите за подаръци за сватба, които ви споделихме или не, има няколко подаръка, с които трябва да внимавате.

Прекалено лични подаръци

Не е прието на сватба да се подаряват прекалено лични подаръци като бижута, дрехи и бельо.

Подаръци предназначени само за единия от двойката

Не е уместно да се подарява и подарък, от който ще може да се възползва само единия от съпрузите.

Икони

Иконите са често избиран подарък за сватба, но истината е, че този подарък е подходящ единствено, ако двойката е религиозна. В останалите случаи ще изглежда, че просто се опитвате да отбиете номера.

Картини

Освен ако не сте напълно наясно с вкуса на двойката и знаете каква картина искат наистина да имат в дома си, по-добре пропуснете картината като сватбен подарък. Не че това е лош подарък, но рискувате двойката да го приеме и да го захвърли някъде просто, защото има вкус различен от вашия.