Възникнала като приложна техника за декорация през XII век в Китай, разпространена изключително много през Средновековието в Европа, през последните двайсетина години техниката за декупаж отново набира скорост като един от най-популярните (и лесни) начини за декорация.

Няма да навлизаме в детайли относно историята на това изключително красиво и креативно изкуство, тъй като сме сигурни, че ще ви е по-интересно да се запознаете със самата техника за декупаж, затова продължаваме напред.

 

Декупаж от салфетки

 

КАКВО Е ДЕКУПАЖ?

„Декупаж” звучи като нещо доста специфично и сложно, но всъщност думата идва от френски и означава „изрязвам”. Или казано съвсем простичко, декупаж е арт техника, чрез която може да бъде декориран всеки един предмет с помощта на хартия и лепило.

 

КАК СЕ ПРАВИ ДЕКУПАЖ СЪС САЛФЕТКИ?

Ако искате да освежите някоя своя любима стара вещ с техниката на декупаж ще ви трябват:

а) предмет, който искате да декорирате;

б) акрилна бяла боя и акрилен безцветен лак;

в) лепило (декупажно или С 200);

г) ножица;

д) салфетки;

е) идея, фантазия и малко от времето ви.

Всички тези неща (без фантазията и времето, които са си само ваши) можете да закупите от магазин или сайт, в които се предлагат продукти за дома, книжарница и дори от някой голям хипермаркет. С други думи, материалите са най-обикновени, евтини и можете да ги откриете на много места.

 

ДА ВИДИМ СЕГА КАК СЕ ПРАВИ ДЕКУПАЖ СЪС СЪЛФЕТКИ СТЪПКА ПО СТЪПКА …

Първата стъпка е да изберете предмет, който искате да декорирате. Това може да бъде буквално всичко - от чиния, ваза, дървена кутия, часовник, до скрин, гардероб, дамска чанта, чаша и т. н., и т. н.

Първо трябва да почистите много добре избрания предмет отвън и отвътре с влажен парцал и да го подсушите добре. Ако предметът е с по-тъмен цвят, тогава трябва да нанесете един слой бяла акрилна боя, да изчакате да изсъхне и след това да нанесете още един слой.

Боята се нанася, за да могат апликациите, които ще поставите по-късно да изпъкват по-добре и цветовете им да изглеждат по-свежи и ярки. Ако пък предметът е бял или много светъл, тогава не се налага да го боядисвате, а направо можете да преминете към декупажа.

След като материалът, по който ще работите е подготвен и боята изсъхне напълно, трябва да си приготвите апликацията, която искате да поставите.

С помощта на ножица изрязвате цветния мотив от салфетката, като ако използвате двупалстова или трипластова салфетка трябва да отстраните пластовете, тъй като ще работите само с най-горния пласт, на който е отпечатан мотива.

Следващият етап е да определите точното място, което искате да декорирате. Не бързайте, а огледайте добре местата, наложете мотива, за да видите как ще изглежда и дали това са вашите очаквания.

Щом изберете мястото и имате изрязан мотив от салфетка, идва най-важната част, а именно залепването.

 

Техника за декупаж със салфетки

 

Пригответе си лепилото и удобна четка, с която да го нанесете. След това поставете салфетката върху предмета и започнете да нанасяте лепилото върху салфетката, като движите четката от средата към краищата, за да изкарате въздуха. Залепването на орнамента трябва да става много внимателно, за да не се разкъса или нагърчи салфетката.

След като залепите декорацията трябва да оставите лепилото да изсъхне много добре, след което с помощта на гъба или чисто парцалче е добре да минете по ръбчетата на залепения мотив, за да ги загладите и произведението да добие завършеност.

Последният етап от декупажа със салфетки е да лакирате с безцветен акрилен лак.

ЗАЩО ДЕКУПАЖЪТ Е ТОЛКОВА ХАРЕСВАН?

На този въпрос и вие самите можете да си отговорите, особено след като стана ясно как се прави декупаж със салфетки, но нека си кажем и ние…

Този вид арт изкуство не изисква да имате кой знае какви познания, нито да използвате сложни техники.

Материалите, които се използват струват буквално стотинки и са напълно достъпни за всеки.

С тази техника можете много лесно, бързо и най-вече евтино да превърнете стар предмет в нещо съвсем ново, свежо и красиво и да му се радвате още дълги години занапред.

Овладявайки декупажа можете да създавате невероятни арт произведения на изкуството, да изработвате с двете си ръце подаръци за близките си или да превръщате един най-обикновен и скучноват предмет в уникално произведение.

 

Декорация чрез декупаж със салфетки

 

ТЕХНИКИ ЗА ДЕКУПАЖ

Освен основната техника за декупаж има още:

 

ЧАСТИЧЕН ДЕКУПАЖ

Обикновено този вид декупаж се прилага, когато искате да използвате само определен елемент от мотива на салфетката като например едно цвете, пеперуда, герой приказка или друго. Тогава просто изрязвате точно това, което ви е необходимо и го залепвате върху избрания предмет.

 

ЦЯЛОСТЕН ДЕКУПАЖ

С този начин на декупаж можете да покриете цялата повърхност на предмета с мотиви от салфетки. Тук техниката изисква да залепвате салфетките плътно една до друга, като едновременно с това мотивите трябва да се препокриват, за да могат да покрият напълно обработваната повърхност.

 

ОБРАТЕН ДЕКУПАЖ

Тази техника се прилага най-вече при декупаж на стъклени предмети. Различното в обратния декупаж е, че мотивите трябва да се залепват огледално, за да могат да се виждат през прозрачната чиния, купа или чаша и същевременно с това предметът да може да се използва за хранене или пиене.