Обичате хубавото вино, но не разбирате защо има толкова много видове чаши за вино? Питате се дали различните видове вино трябва да се поднасят в определен вид чаши или видът и формата на чашата няма нищо общо с удоволствието, което ще изпитате от консумацията на любимата си напитка? А може би просто ви се налага да изберете чаши за вино за подарък, но не сте напълно наясно как да направите най-правилния избор?


kristalni-chashi

 

Ако тези и други подобни въпроси ви вълнуват и искате да узнаете как да изберете най-подходящия вид чаши, ние ще се опитаме да ви бъдем максимално полезни.

И така…

ВАЖНА ЛИ Е ФОРМАТА НА ЧАШИТЕ ЗА ВИНО?

Отговаряме веднага! Без значение от вида на виното, то се нуждае от специално внимание, за да може да освободи букета си от аромати и да достави удоволствие на небцето.

Формата на чашите оказва огромно влияние върху вкуса, текстурата и ароматите на виното и този факт е подкрепен от сериозно научно изследване проведено през 2015 г. от група японски учени.

В желанието си да установят дали наистина формата на чашите за вино има толкова голямо значение, японският изследователски екип провежда експеримент, при който използва специална камера, която може да заснеме изпаренията на етаноловите пари на виното. В своето изследване учените доказват, че различните форми, височина и отвор на чашите влияят върху плътността и позицията на ароматите на виното.

Заключението тук е следното… Искате ли да се насладите на истинския вкус и аромат на виното, консумирайте го единствено в подходяща по форма чаши.

СТЪКЛЕНИ ИЛИ КРИСТАЛНИ ЧАШИ ЗА ВИНО?

За да бъдем напълно откровени ще кажем, че в момента на пазара могат да се открият и висококачествени стъклени чаши за вино и не са малко хората, които ги предпочитат заради по-ниската им цена и по-лесната им поддръжка.

Но… За истинските ценители на хубавото вино има само един материал и той е кристалът.

crystal-glass-brixton


Кристалът е материал, който се получава, като към стъклото се добави допълнителен процент минерално съдържание (олово, бариев карбонат, цинк, титаниеви оксиди и други).

Предимствата на кристала пред стъклото са, че може да бъде обработван много по-фино от стъклото, което е много важно особено при изработката на чаши за вино, където е важно ръбът на чашата да бъде тънък и гладък. Освен това кристалните чаши пречупват светлината, могат да произвеждат специфичен звук, което ги прави много подходящи за официални поводи и събития.

Кристалните чаши, без значение от формата им са предпочитани и заради способността на материала да извлече най-добрите вкусове и аромати на виното. Освен това чашите от кристал имат по-добра и силна структура в сравнение със стъклените, така че лесно могат да се създадат сложни дизайни.

Като единствен недостатък (ако изобщо можем така да го наречем) е по-високата цена на чашите, но като се има предвид, че за тази малко по-висока цена получавате изключително стилен комплект чаши от висококачествен кристал, който при добра поддръжка можете да завещаете дори на децата и внуците си, мислим, че инвестицията си струва напълно.

 

ОСНОВНИ ВИДОВЕ ЧАШИ ЗА ВИНО

След като стана ясно колко важни са формата и материалът на чашите, дойде ред да разгледаме основните видове чаши за вино, които се предлагат на пазара.

 

ЧАШИ ЗА ЧЕРВЕНО ВИНО

За червените вина най-подходящи са по-големите чаши с кръгла форма на тялото и с по-голям отвор. Сложните аромати и вкусове на червените вина изискват чаша с по-голяма площ, за да се гарантира, че виното ще има време да влезе в контакт с въздуха, за да освободи всичките си аромати.

Чашите за червено вино могат да бъдат:

 

  • Стандартни

Стандартните чаши са с високо столче и с тяло, наподобяваща отворено лале. Този вид чаши са подходящи за пълноценни червени вина с пикантни нотки като Syrah, Petite Syrah, Zinfanedel, Кианти и други.


 

  • В стил „Бордо”

Този вид чаши за червено вино са по-високи от стандартните, отличават се с по-малко, кръгло тяло, стеснено към отвора. Подходящи са както за богати, пълноценни вина, така и за млади вина, които не са достигнали своята зрялост като Cabernets, Merlots, Bordo, Каберне Совиньон и други. Височината и формата на чашата позволява на виното да премине директно към задната част на небцето, за да се усети още по-добре аромата му.

 

  • В стил „Бургундско”

Чашите в стил „Бургундско” имат елегантен профил, който се характеризира с по-високо столче и с доста по-широко тяло в сравнение с „Бордо”. Причината този вид чаши да имат по-високо столче е да се осигури по-лесното завъртане на виното в чашата.

Завъртането (завихрянето) осигурява необходимото количество въздух, което позволява на виното да се „разгърне” по-добре и да разкрие напълно ароматите си. Тези чаши са подходящи за по-леки вина като Pinot Noir, Бароло, Nebbiolo и други.

 

ЧАШИ ЗА БЯЛО ВИНО

Чашите за бяло вино се отличават от тези за червено по U - образната си форма, която позволява на виното да освободи ароматите си, като едновременно с това запази по-ниската си температура.

За по-младите и леки бели вина подходящите чаши са с малко по-широко тяло и с по-голям отвор, докато за по-зрелите вина са подходящи по-издължените и високи чаши, които позволяват виното да се завърти в чашата, за да се освободят смелите му вкусове и аромати.

 

ЧАШИ ЗА ПЕНЛИВО ВИНО И ШАМПАНСКО

Този вид чаши се наричат „флейта” и се характеризират с малко по-ниско столче и с издължена форма на тялото. Тази издължена форма гарантира, че ще се запази карбонизацията на виното и ароматите му ще се усетят по-интензивно. Чашите за пенливо вино са подходящи за вина като Просеко, Асти, Cava и други.

 

ЧАШИ ЗА РОЗЕ

Два вида чаши са приети за консумация на розе - стъклени или кристални чаши с по-малко столче и с тяло, което има формата на лале и чаши с по-ниско столче и с тяло, което се стеснява леко при отвора (като лек конус).

Чашите с формата на лале се предпочитат за вина, които са по-млади и по-сладки или от по-зрели сортове, защото дизайнът им позволява розето да се „плъзне” точно на върха на езика, където вкусовите рецептори за най-чувствителни към сладостта.

За по-зрялото и по-плътното розе се предпочита втория вид чаши. Тъй като тези вина са доста подобни като процес на ферментация с белите е допустимо за розе да се използват и чаши за бяло вино.

 

КОИ СА НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА КРИСТАЛНИ ЧАШИ?

Има няколко световни производителя, които са превърнали производството на кристални чаши в изкуство.

 

BOHEMIA

Като стане дума за производство на кристални чаши, първата марка, за което се сещаме веднага е тъкмо Bohemia. Чашите, които предлага чешката марка са изтънчени, с високо качество и подходящи за всякакви събития. Имате ли комплект чаши Bohemia, можете да сте напълно сигурни, че имате нещо, което можете само да се гордеете.

Компанията обръща специално внимание на формата на кристалните чаши, защото вярва, че чашата е инструментът, който доставя посланието на виното. Кристалните чаши с марката Бохемия са предназначени да доставят най-доброто от четирите усещания, които идват с виното - букет, текстура, вкус и финиш на реколтата вино.

 

LA REINE

Италианската марка е известна с изключителното внимание, което отделя на всеки един детайл при производството на кристала. La Reine предлагат разнообразни серии продукти, сред които кристални чаши за вино, декантери, специални чаши и други.

 

ZAWEIERCIE CRYSTAL

Zawiercie Crystal е един от най-високо ценените производители на машинно оформен и ръчно рязан кристал. Полската марка предлага много голямо разнообразие от комплекти кристални чаши за вино, които отговарят на изискванията и на най-взискателните клиенти.

 

RIEDEL

Riedel имат най-дългата история в производството на кристал. Първите луксозни чаши за вино с марката Riedel излизат на пазара през XVII век и оттогава компанията е сред най-популярните и предпочитани марки за производство на кристални чаши.