Кристални чаши Бохемия, чаши от кристалит, кристалин, кристалекс или стъкло - кратък пътеводител в бляскавия им, звънък свят, защото когато купувате, добре е да знаете.

В последните години често се злоупотребява с наименованието Бохемия. За повечето хора чаши Бохемия е еквивалент на кристални чаши. Но съвсем не е така. В днешната Чешка република има няколко фабрики за производство на стъклени чаши и изделия за дома, които съдържат Бохемия в наименованието си. Но повечето от тях не произвеждат кристал. Те произвеждат стъкло с много добри показатели по отношение на чистота, прозрачност и блясък. Това стъкло те наричат кристалит, кристалин, кристалекс. В него няма оловен оксид и това не е кристал. С един от тези производители Crystalite Bohemia ви запознахме още през 2013 г. с този текст:

Бохемия - традиция и високо качество от чешките майстори.

Кристал - оловният кристал е изключителен материал със специфични физични и механични качества, които му позволяват едновременно да бъде прозрачен, устойчив, но и податлив на изрязване и декорация. Отличава се с красивото пречупване на светлината и с характерния си звън. В състава си има оловен окис, като европейският стандарт за съдържанието му е 24% PbO и повече.

Bohemia Crystal Logo

 

В pochehli.com предлагаме кристални чаши и изделия 24% PbO от два производителя. Единият е CRYSTAL BOHEMIA Чехия. Изделията на този производител са масивни и тежки – все пак в тях има оловен оксид. Те са красиви – зад външния им вид стоят усилията и уменията на потомствени специалисти. Те са прецизно изработени, защото в условията на не особено лоялна конкуренция, най-силният коз е високото и постоянно качество и да – те не са евтини, защото истинският кристал не е евтин.

Едни от най-харесваните продукти на CRYSTAL BOHEMIA са сериите Zig Zag, BrixtonKathrene.

 

 

 

Bohemia Zig Zag Bohemia Patriot   Bohemia Kathrene

 

Всички продукти на CRYSTAL BOHEMIA, които предлагаме, можете да видите тук.Zawiercie кристал
Вторият производител на кристал, чиито продукти можете да поръчате в pochehli.com, е полската компания ZAWIERCIE CRYSTAL /Заверчи Кристал/. Техните чаши и гарафи са с изключително красиви гравюри, изящни и деликатни – украшение за всяка празнична маса. Най-харесваните и пълни серии са кристални чаши Рамона за вино, алкохол и безалкохолно, аперитив и кристални чаши  Моника, в която освен различните комплекти кристални чаши, можете да намерите и стилни гарафи за уиски, кани, декантери.

 

Всички продукти на ZAWIERCIE CRYSTAL, които предлагаме, можете да видите тук.

Кристални чаши Рамона

 

И в заключение – комплект от 6 чаши на цена от 20 - 40 лв, не е кристал. Не твърдим, че продуктите на Crystalite Bohemia, Crystalex Bohemia, Bohemia Royal са некачествени. Напротив – те са чудесен избор за ежедневието за HoReCa сектора, а също и за декорация на празничната маса. Изобилстват от форми, размери и декори – така че всеки да намери своето. Те са изработени от стъкло с прекрасни показатели. Но не са кристални чаши.

Защото когато купувате,  добре е да знаете.