Всяка пролет поглеждаш към градината си и си казваш, че трябва да направиш нещо за нейната декорация. После се отказваш, защото смяташ, че за да се погрижиш за откритото пространство в дома си ще са ти необходими немалко пари, които в момента просто не можеш да отделиш от бюджета си.

Красива градина

 

Е, ако единствено това те спира, попаднал си на правилното място, тъй като в следващите редове ще ти покажем как да превърнеш градината си в прекрасно кътче за отмора, без това да ти струва космически суми.

Чети внимателно, защото няма да повтаряме!

За да направиш сам декорацията за градина не се нуждаеш от специални и скъпи аксесоари. Нужни са ти само някой подръчни материали, малко въображение и голямо желание.

 

15 Евтини и свежи идеи за декорация на градината

КРАСИВИ ПЪТЕКИ ОТ ДЪРВО ИЛИ КАМЪЧЕТА

Пътеките от камъчета не са сред най-оригиналните идеи, но за сметка на това са красиви, вписват се добре на фона на зеленината в градината, функционални са и са много ефектни.

За да си направиш подобни пътечки само трябва да събереш малки или средни речни камъчета и да определиш зоните, през които ще минават пътеките. След като маркираш зоните, оформи пътеките, като изкопаеш пръстта на около 10 см. дълбочина. Постави в плиткия изкоп найлон, сложи над него малко пясък и накрая нареди камъчетата плътно едно до друго.

Ако не ти се занимава да търсиш подходящи камъчета край реката, можеш да си закупиш такива от всеки голям магазин за строителни материали.

Ако искаш да си по-креативен, можеш да си направиш пътеки от дърво. За целта ще са ти нужни няколко дървени палета, които трябва да разглобиш. След това определи от къде искаш да минават пътеките и колко да са широки и нареди дървената пътека по начина, по който ти показахме малко по-горе.

ФЕНЕРИ ОТ БУРКАНИ

Фенери от буркани

Подходящото осветление на градината е важна част от нейната декорация, затова към него трябва да подходиш с много въображение. Разбира се, винаги можеш да поставиш покрай пътеките Led осветление, но нашият съвет е, искаш ли обстановката в градината ти да е по-нежна и романтична, направи си сам осветление от… буркани и свещи.

За да направиш тази декорация, ще ти трябват няколко буркана, на дъното на които можеш да поставиш малко пясък или малки камъчета за основа. След това поставяш свещта, завързваш здраво буркана с канап и окачваш импровизираните фенери на различни места в градината.

Ако не си падаш по осветление на свещи, друга чудесна декорация са декоративните фенери.

 

ГРАДИНСКО ОБЗАВЕЖДАНЕ

Една градина няма да е напълно завършена, ако няма поне едно кътче, където да седнеш с приятели на по чаша кафе или вино. Ако не ти се дават много пари за градински мебели, можеш да импровизираш, като си направиш сам мебелите, като използваш най-обикновени дървени палети. В интернет има достатъчно видеа, които могат да ти помогнат да си направиш диванчета, фотьойли, маси от палети.

След като сглобиш мебелите, избери едно кътче от градината, където да ги поставиш, оформи пространството около зоната за развлечение и отмора с малки камъчета или чакъл, постави няколко саксии или импровизиран цветарник и можеш да каниш приятели на раздумка.

 

ЛЮЛКА В ГРАДИНАТА

Винаги можеш да си закупиш красива люлка от някой магазин, но ако наистина държиш да направиш сам декорацията на градината, можеш да бъдеш по-креативен и да използваш материали, които имаш под ръка като стари автомобилни гуми или парче дърво например.

 

ДЕКОРАТИВЕН КЛАДЕНЕЦ ОТ … ГУМИ

Това е една много евтина и интересна декорация за градина, която ще придаде много весело настроение на откритото пространство. За да си направиш „кладенец” ще са ти необходими няколко автомобилни гуми, които да оцветиш в цветовете, които ти допадат.

После само ги подреждаш една върху друга, закрепваш ги стабилно с лепило и половината кладенец е готов. Сега ти остава само да направиш покрив на кладенеца от няколко летви.

В „кладенеца” можеш да поставиш саксии с различни цветя или да закачиш на въже декоративна кофа или лейка с цветя.

 

БИЛКИ И ЦВЕТЯ В САКСИИ, ЧАЙНИЦИ, БУРКАНИ, КОФИ И ОЩЕ …

Ако имаш повече място, можеш да си направиш малка цветна градинка, в която да посадиш градински цветя. Оформи лехичките с камъчета или чакъл, постави декоративен фонтан и за финал не забравяй да сложиш люлка или пейка наблизо. Така винаги, когато ти се прииска да се усамотиш, за да помечтаеш, можеш да седнеш на пейката в мини градинката и да се насладиш на няколко минутки само със себе си.

Ако нямаш толкова много място, можеш да направиш сам декорацията на градината си, като използваш стари кофи, саксии, чайници или други домашни потреби, които вече не ползваш. Декорирай съдовете както ти харесва (изрисувай ги, направи декупаж или просто ги боядисай в различни цветове), посади любимите си цветя и постави съдовете на различни места в градината.

Много ефектно стоят в градината и декоративните гюмчета, лейки и кофи, в които можеш да засадиш любимите си цветя.

Градинска декорация

 

КЪЩИЧКИ ЗА ПТИЦИ

Къщичките за птици са не само много полезни за животинките, но и са прекрасна декорация на градината. Ако сглобяването им не е силната ти страна, можеш да си закупиш готови къщички, които да декорираш допълнително според вкуса си. Можеш например да облепиш къщичките с камъни, с кора от дърво, с мъх, а можеш просто да ги боядисаш в свежи цветове.

 

ЕФЕКТЕН ЦВЕТАРНИК В СТИЛ „ЛУДИЯ ШАПКАР”

Ако обичаш „Алиса в страната на чудесата”, ето ти една страхотна идея как да оползотвориш непотребната домакинска посуда и да си направиш сам страхотен цветарник.

Във всеки дом има поне по няколко сервиза за хранене, които не са пълни и вече не се ползват. Прегледай с какво разполагаш и избери няколко порцеланови чаши за чай с чинийки, чайник, дълбока купа или супник, голяма плоска чиния, кана за мляко.

Боядисай всички елементи за цветарника в един цвят, след което залепи съдовете така, както искаш да изглежда цветарника.

Цветарник направи си сам

 

 

КАМБАНКИ ОТ КАПАЧКИ

Няма нищо по-успокояващо от тихия, мелодичен звън на камбанки в градината. Ако искаш и ти се радваш на техния звън, можеш да си направиш камбанки от стари капачки. За целта ще са ти необходими 20 - 30 броя капачки от шишета, които можеш да украсиш както ти харесва.

Можеш да ги облепиш със стикери, да им залепиш пъстри камъчета или да ги декорираш с хербаризирани цветя. След това трябва да пробиеш капачките, да ги нанижеш на няколко парчета канап, които да завържеш на летвичка или клонче. Камбанките можеш да окачиш на верандата или на някое дърво в градината.

 

ФОНТАН ИЛИ ЕЗЕРЦЕ С ПОДРЪЧНИ МАТЕРИАЛИ

Градината ще изглежда още по-прекрасно, ако поставиш на моравата или сред цветните лехи фонтан или езерце. Днес няма никакъв проблем просто да влезеш в първия магазин и да си закупиш фонтан в каквито форми и размери искаш, но ако идеята ти е наистина да направиш сам декорацията на градината, ето няколко идеи, които надяваме се много ще ти допаднат.

Ако решиш да заложиш на фонтан, можеш да направиш такъв от декоративно гюмче за мляко и голяма и дълбока керамична чиния. Имаш ли тези материали, просто залепи чинията върху гюмчето, напълни я с вода и постави един апарат за фонтани и вече имаш красив, креативен и напълно работещ фонтан.

За да направиш миниатюрно езерце ще ти трябва някое непотребно корито или по-голям поцинкован леген или кофа. После взимаш размерите на съда, изкопаваш дупка и го поставяш вътре. Пълниш езерцето с вода, поставяш апарат за пречистване на водата (можеш да използваш апарат за пречистване на вода от аквариум).

За да направиш езерцето по-атрактивно е добре да оформиш терена около него. Можеш да поставиш декоративни лейки с цветя или да добавиш керамични фигурки. В езерцето можеш да пуснеш цветове на лилия, за да му придадеш още по-голяма автентичност.

 

ПЛОСКА ЯПОНСКА ГРАДИНА

Ако градината ти е голяма и можеш да отделиш малко кътче от нея, можеш да се опиташ да създадеш своя собствена миниатюрна японска градина. Стиловете на японските градини са доста, а изпълнението им изисква всеки детайл да е в хармония, но все пак можеш да опиташ да направиш своя интерпретация.

Най-лесно ще направиш плоска японска градина, тъй като за да я създадеш ще ти е необходимо малко свободно пространство, върху което да насипеш пясък или много ситен чакъл. Върху основата разположи в свободна форма няколко камъка и малко мъх.

Накрая, помощта на гребло обработи пясъка така, че той да пресъздаде морските вълни. Хубавото на плоската градина е това, че всеки ден можеш да създаваш различни форми и композиции в градината.

 

 

Японска градина

 

КРИСТАЛНА ЛЕЙКА

Кристалните лейки са изключително красиво допълнение към декорацията на всяка градина. За да си направиш и ти са ти нужни само декоративна лейка и 20 - 30 безцветни кристала. Вземи няколко парчета корда и залепи кристалите на малко разстояние един от друг.

После прекарай единия край на „конците” корда през дупките на лейката и ги залепи или завържи добре. Сега ти остава само да поставиш лейката на подходящо място. Камъните, които си поставил на лейката създават илюзията, че наистина от нея струи вода и цялата композиция изглежда много стилна, елегантна и дори на моменти нереална.

 

 

СТОЛЧЕТА ГЪБКИ

Градинско столче гъбка

Градинските столове никога не са излишни. А столчетата Гъбки не само са практични, но и когато не ги използваш можеш да ги поставяш на различни места в градината и те ще внесат още повече свежест и настроение в нея.

За да направиш сам столчета Гъбки ще са ти необходими няколко здрави пластмасови кофи и кръгли капаци с по-голям диаметър. Боядисай кофите в бяло, а капаците оцвети в различни цветове и им добави бели точки. На финала залепи капаците за дъното на кофите и ще получиш страхотни столчета Гъбки, които да допълват декорацията на градината ти.

 

СТЕРИ МЕБЕЛИ ЗА ДЕКОРАЦИЯ

Сигурни сме, че някъде из мазето имаш стар бюфет, скрин или рафт, които сърце не ти дава да изхвърлиш окончателно на боклука. Имаш ли подобни мебели, не ги изхвърляй, тъй като те могат да ти бъдат от голяма помощ, особено ако си решил да направиш сам декорацията на градината.

От старите мебели можеш да направиш страхотни цветарници, да подредиш в тях буркани с билки, да си направиш чудесен летен бар… Затова просто ги извади от мазето, боядисай ги в свежи цветове и ги постави на подходящите места в градината.

 

АРКА ОТ ЦВЕТЯ

Няма нещо по-романтично от една арка с цветя. Обикновено арките служат като вход към градината, но ако нямаш толкова голяма градина, която изисква отделяне от останалата част на откритото пространство около дома ти, можеш да си направиш арка в близост до местата, където си почиваш (край езерцето, близо до люлката, беседката или до кътчето, което си определил като място за събиране с приятели).

За да изградиш арката ще ти трябва малко повече време, но ефектът е поразителен. Използвай увивни растения или рози, за да я „облечеш”. За още по-голям ефект можеш да поставиш един или два декоративни фенера по нея.

 

Практични дизайнерски съвети, които могат да ти бъдат полезни, ако решиш сам да декорираш градината си

За да декорираш градината си така, че тя да изглежда наистина невероятно, просто следвай вътрешния си усет.

Преди да започнеш да работиш по декорацията, излез в градината и постой малко там. Усети я, вдишай и затвори за миг очи. Представи си какви орнаменти, аксесоари и мебели ще ѝ паснат най-добре.

Направи си план за разположението на зоните, кътовете за отдих и развлечение и използвай въображението си, което ще ти подскаже какви мебели и декорации ще са най-подходящи за твоята градина.

Опитай се да не смесваш стилове и не прекалявай с орнаментите. Понякога няколко съвсем обикновени финални щриха като един - два декоративни фенера или няколко саксии, поставени на подходящите места създават точното настроение и улавят индивидуалността на свободното пространство.

Не се страхувай да съчетаваш материали и цветове.

Обръщай внимание на стила на градинските мебели. Без значение дали си ги направил сам или си ги закупил, те трябва да отговарят на стила, в който си декорирал градината си.

Помни, че най-красивите градини са тези, които крият в себе по мъничко несъвършенство. Тъкмо несъвършенството ги прави толкова неповторими, с индивидуалност и неоспорим и завладяващ чар.

И накрая…

За да превърнеш пространството около дома си в райско кътче е достатъчно да имаш желание да направиш сам декорацията на градината си, да вложиш малко време и фантазия и ще се радваш на красива, стилна и чаровна градина. Опитай, забавно е!