Чудили ли сте се как да изберете най-подходящите чаши за кафе? Дали да са малки или големи, да имат ли дръжка или не, от какъв материал да са, да имат ли чинийка или е по-добре с капак, да се спрете на единични бройки или е по-добре да изберете сервиз за кафе?

 

cafe-na-zurna

Вариантите ви наистина са изключително много, но има начин да се справите, само трябва да сте наясно коя чаша е подходяща за вида кафе, което най-често консумирате.

РАЗМЕРЪТ И ФОРМАТА НА ЧАШИТЕ ЗА КАФЕ НЕ СА ДРЕБОЛИЯ ...

 

ЧАШИ ЗА ЕСПРЕСО …

Чашите за еспресо са най-малките по размер (от 35 до 65 мл.). Що се отнася до формата им, тук е важно не как ще изглеждат отвън, а каква е вътрешността им. Винаги, когато избирате чаши за еспресо поглеждайте вътрешния дизайн и ако няма формата на яйце, не купувайте чашите.

Яйцевидната форма на вътрешността на този вид чаши е много важна, тъй като единствено тази форма успява да запази температурата и деликатната пяна по-дълго време.

Идеалната чаша за еспресо трябва да бъде изработена от твърд порцелан, да има дебело дъно и стени, а краищата ѝ да бъдат заоблени… и това не е хрумка на дизайнерите. Заоблените краища на чашата позволяват при отпиване да се насладите на напитката с всичките си рецептори.

Белият цвят на чашите е препоръчителен, тъй като се смята, че контрастът между тъмното кафе и белите стени на чашата увеличават удоволствието от консумацията на напитката. Обикновено чашите са еспресо се предлагат с чинийки и са в комплект по 6 броя.

 

ЧАШИ ЗА ОРИЕНТАЛСКО КАФЕ

Турското (ориенталското) кафе е доста силно и за да запази вкуса, аромата и температурата си е препоръчително да бъде сервирано и консумирано в чаши с обем не по-голям от 70 - 90 мл.

Ако обичате да пиете ориенталско кафе, подходящите чаши са с дебело дъно и плътни стени с яйцевидна форма, които ще позволят на кафето да запази вкусовите си качества и да остане горещо колкото се може по-дълго. Материалите, от които е добре да бъдат изработени чашите за ориенталско кафе са порцелан или керамика.

 

ЧАШИ ЗА КАПУЧИНО ...

Капучиното се приготвя от кафе и мляко в съотношение 2 към 1. Следователно, идеалната чаша за капучино трябва да е с по-големи размери в сравнение с предходните видове чаши за кафе.

Стандартният обем на чашите за капучино обикновено е 170 - 220 мл. и тук имате възможност да се спрете няколко варианта за материал и форма на чашите. Ако сте традиционалисти, добър вариант е порцеланова чаша с дебели стени и яйцевидна форма, а ако сте малко по-нестандартни, можете да се спрете и на стъклена чаша от термоустойчиво двойно стъкло с дръжка.

В чашите за капучино можете да приготвяте еспресо със сметана или други варианти на кафе, затова за този вид чаши се казва, че са универсални.

 

chahsa-za-kafe

 

АКО СИ ПАДАТЕ ПО ДЪЛГО ИЛИ АМЕРИКАНСКО КАФЕ

Този вид чаши за кафе като че ли е най-разпространен по заведенията у нас. Чашите са отново с дебело дъно и стени, обикновено са от порцелан, като разликата между чашите на капучино и за американо е, че формата на чашата не е яйцевидна, а в основата е по-тясна и се разширява като фуния нагоре.

През последните години станаха много актуални стъклените чаши за кафе, в които кафето се сервира с дълга лъжичка за захар. Според бариста, сервирано в стъклена чаша кафето изглежда по-елегантно… а и е много по-удобно да можеш да разбъркаш с лъжичката и да видиш как се разтваря захарта в напитката.

 

ЧАШИ ЗА ЛАТЕ

Латето се приготвя с много мляко и затова се нуждае от чаша с голям обем (220 - 300 мл.). Този вид чаши са високи, тесни и с удобни за хващане дръжки. Могат да бъдат от порцелан, но по-добрият избор е двойното стъкло.

 

НАЙ-ЧЕСТО ПИЕТЕ ФРАПУЧИНО …

За фрапучино ще ви е необходима висока стъклена чаша с дръжка с обем над 350 мл. Стъклените чаши със столче и дръжка тук са задължителни, тъй като в тях напитката изглежда изключително апетитно и възбуждащо вкусовите рецептори.

 

МАТЕРИАЛ НА ЧАШИТЕ ЗА КАФЕ

За да се насладите напълно на кафеената напитка не е достатъчно просто да я налеете в чаша с подходящата форма и размери. За да усетите напълно вкуса и аромата на кафето, материалът на чашата трябва да бъде внимателно подбран.

На пазара ще откриете чаши изработени от изключително разнообразни материали, които на външен вид изглеждат много привлекателно, а като цена са направо неустоими, но…

Най-подходящите материали, които така да се каже се свързват с напитката и засилват вкуса и аромата ѝ са: порцелан, стъкло и керамика.

Порцеланът е най-често използваният материал за чашите за кафе и това съвсем не е случайно. Този материал е здрав, запазва температурата на кафето и се мие много лесно.

Керамиката се използва най-често за чаши за ориенталско кафе или за станалите доста популярни напоследък единични чаши с дръжки. Този материал не е много подходящ за еспресо, капучино, лате или фрапучино.

 Стъклото, особено двойното стъкло напоследък навлезе много силно при производството на чаши за кафе. Този материал е много подходящ за поднасяне на виенско кафе, капучино, лате, фрапе, фрапучино, ирландско кафе, тъй като поднесени в стъклени чаши тези напитки изглеждат, както вече споменахме много ефектно.

 

ДИЗАЙ НА ЧАШИТЕ ЗА КАФЕ

Разнообразието от чаши за кафе, което се предлага на пазара ви дава възможност да изберете чаши, които отговарят на личните ви вкусове и предпочитания. Ако сте хора, които обичат класиката, можете да се спрете на изчистени модели от порцелан или пък ако ви се иска нещо по-ексцентрично можете да изберете чаши с нестандартен дизайн или в съчетания с няколко вида материали.

Интересни са моделите от бамбук, корк, стомана, не са за подценяване и смешните чаши за кафе и чай, а ако искате да притежавате едни от най-изисканите чаши за кафе в света, предполагаме се досещате, че ще трябва да разгледате някоя лимитирана серия на сервизи за кафе от фин порцелан.

Всичко е въпрос на ваш личен избор и усещане на естетика. Важното е чашите за кафе, които ще изберете да са в подходящите размери за вида кафе, което най-често пиете, да са изработени от висококачествени материали и да ви допадат като цветове и дизайн.

Избирайте умно, избирайте внимателно, избирайте чаши от реномирани марки!

И накрая ще ви позволим да ви дадем един последен съвет.. Ако имате възможност, снабдете кухнята си с поне три размера чаши за кафе - за еспресо, за капучино и за лате. Така ще сте спокойни, че ще имате под ръка най-основните размери чаши, в които ще можете да сервирате кафе на гостите си според техните вкусови предпочитания.