Изборът на подходящ сервиз за хранене е напълно индивидуален и всеки се справя следвайки своите лични вкусове, предпочитания и финансови възможности.

Затова ние няма да се опитваме да казваме от какъв сервиз вие имате нужда, а ще се опитаме да ви представим възможностите, като се надяваме, че така ще улесним избора ви.

serviz-za-hranene-kutahya

 

КАКЪВ СЕРВИЗ ЗА ХРАНЕНЕ?

Този въпрос е първият от многото, на който трябва да отговорите. Важно е да сте напълно наясно дали ще използвате сервиза в ежедневието или ви е необходим за специални поводи.

Ако ще го използвате в ежедневието, то сервизът трябва да е траен, качествен, практичен, да може да се почиства лесно както на ръка, така и в съдомиялна и ако се наложи да можете да го допълвате. Забравихме.. да е и на приемлива цена.

Ако ви е необходим сервиз за специални поводи, тогава трябва да обърнете внимание на стила, елегантността, фината изработка и дизайна на комплекта за хранене и разбира се да си подготвите една по-голяма сума за покупката.

 

НА КАКЪВ МАТЕРИАЛ ДА СЕ СПРЕТЕ?

 

КЕРАМИКА

Керамичните сервизи за хранене обикновено са предназначени са ежедневна употреба, тъй като са здрави, могат да се почистват в съдомиялна и цената им е повече от приемлива. Недостатъкът на керамичните съдове е, че са малко по-тежки и по-грубовати. За сметка на това керамичните сервизи за хранене се предлагат на много достъпни цени, а и да допълните един такъв сервиз няма да ви е никак трудно.

Забележка! Материалът се нарича керамика, но обикновено се смесва с каолин. В зависимост от съдържанието на каолин в

 

СТЪКЛО

Стъклото е един от най-предпочитаните през последните години материали за сервизи за хранене. Материалът е достатъчно здрав, не се надрасква, може да се мие в съдомиялна и е най-хигиеничният материал измежду всички останали, които се използват за изработка на сервизи.

Материалът се обработва лесно, а тъй като е прозрачен, чиниите и съдовете могат да бъдат в разнообразни форми цветове.

Стъклените сервизи за хранене са подходящи както за официални случаи, така и за ежедневна употреба, а най-хубавото е, че дори и да имате нужда от сервиз за официални поводи, цената няма да ви съкруши.

 

ПОРЦЕЛАН

Порцеланът е от семейството на керамиката, но е много по-лек, издръжлив и елегантен вариант както за ежедневна употреба, така и за специални поводи. Добрата новина е, че ако се спрете на сервиз за хранене от обикновен порцелан няма да имате проблем с миенето на посудата в съдомиялна машина.

servizi-za-hranene-mood-bejov-new


КОСТЕН ПОРЦЕЛАН

Тук вече вдигаме рязко нивото, тъй като този вид порцелан е изключително стилен, здрав, фин, с голяма устойчивост на износване. Костният порцелан е един от предпочитаните материали, когато става дума за сервизи за специални поводи.

 

ФИН ПОРЦЕЛАН

Сервизите за хранене от фин порцелан са от много висока класа и съвсем разбираемо са много подходящи за официални събития. Сервизите от този вид порцелан са изключително фини, но много здрави, притежават блясък, имат висока устойчивост на стареене и се отличават с много деликатен рисунък.

 

СТИЛ НА СЕРВИЗА?

Тук трябва да включите личните си вкусове и предпочитания за форма, дизайн, цветове и декорация на сервиза за хранене.

Насоките, които можем да ви дадем ние са следните:

  • добре е да съобразите избора си със стила на дома си или трапезарията си, да погледнете дизайна (и материала) на чашите и приборите. Така ще сте спокойни, че няма да има стилово разминаване и когато поставите на масата обяда или вечерята, всичко ще е съчетано перфектно.
  • ако избирате сервиз за ежедневна употреба имате повече възможности да развихрите фантазията си. В зависимост от личните си вкусове можете да изберете едноцветен, цветен, шарен или ръчно рисуван сервиз в разнообразни форми. Можете да се заиграете и с различните видове материали и дори да „съберете” комплект от различни модели, който да допада лично на вас.


  • ако избирате сервиз за хранене за специални събития, трябва да сте по-внимателни в избора си, тъй като тук става дума за сервиз, който ще използвате единствено при много специални поводи и събития и който ще ви служи дълги години занапред. В този случай е добре да се спрете на класическите форми и на изчистения дизайн на сервиза. Добро решение биха били чинии от фин порцелан, украсени с ръчно рисувани цветни мотиви или чисто бели съдове със златен или сребърен кант.

Въпреки, че има изключения, правилото тук е, ако ще използвате сервиза за всякакви официални поводи да се стремите той да е в класически стил. Ако ще използвате чиниите за конкретни празници като Коледа, Великден, тогава можете да се спрете на мотиви, които съответстват на конкретния празник.

ЦЕНА?

На никой не му се иска да стигне до тази част, но за съжаление цената е изключително важна, затова трябва да сте добре подготвени. Както при всички останали продукти, и тук цената зависи както от материала и качеството на изработка на сервиза, така и от компанията - производител.

На пазара можете да откриете изобилие от подобни артикули, които се предлагат в различен ценови диапазон, но нашият съвет е да се доверявате на реномирани марки, за да сте спокойни, че сервизът, който ще купите и ползвате у дома си ще е наистина с високо качество.

 

СЕРВИЗИ ОТ ВИСОКА КЛАСА

Чували сте този израз и най-вероятно си мислите, че сервизите от висока класа струват пари, които вие никога няма да можете да си позволите?

Всъщност, наистина има изключително скъпи сервизи от ръчно рисуван фин порцелан, които са по-скоро произведения на изкуството. Тези сервизи са обикновено уникати, изработват се предимно от костен или фин порцелан и се рисуват ръчно… и честно казано не са по джоба на обикновения потребител. Но ако можете да си го позволите, едни от най-популярните и скъпи марки на сервизи от висока класа са Meissen, Royal Doulton, Lenox, Bernardaud. Всички тези компании имат не дългогодишни, а вековни традиции в изработката на луксозни сервизи за официални поводи и предлагат, както споменахме едни съвършени произведения на изкуството.

Освен тези почти невъзможни като цени сервизи обаче има и доста други марки като Luminarc, Sabichi, Bormioli Rocco и т. н., които също предлагат сервизи за ежедневна или официална употреба от висока класа, но на доста приемливи и достъпни цени.