Сервизът за хранене е част от ежедневието на всеки. За някои това са просто чиниите, в които сервираме храната си. Но за повечето хора и най-вече за дамите, които са сърцето на семейството, носител и пазител на семейните ценности и традиции, сервизът за хранене е вещ ценна и практична, вещ, с чийто избор заявяваме своя вкус и стил, своето присъствиe. Живеем във време, в което има голям избор по отношение на материали, цветове,  декори, орнаменти и всеки може да намери подходящия за него сервиз за хранене.
Материалът - порцелан, аркопал и опал, керамика, стоунуеър - stoneware
В исторически план керамиката и порцеланът са първите материали, които са използвани за по-фината изработка на съдове за хранене. 
ПОРЦЕЛАН
Порцеланът е бял, полупрозрачен, непорест матеиал, твърд и крехък едновременно. Тези негови качества го правят идеален за прилагането му в кухнята. Суровините, от които се произвежда порцелана, са фелдшпат, кварц и каолин (бяла глина). Фактът, че порцеланът е цветоустойчив, го прави един от най-предпочитаните материали за изработката на порцеланови сервизи за хранене, чаши за кафе, чинии и купи. 

Сервиз за хранене фин костен порцелан


БЯЛ ПОРЦЕЛАН
Бял порцелан - това е класика – в него може да се сервира всеки ден, но финият, качествено изработен бял порцелан често стои и в основата на празнично аранжираната маса. Той се комбинира добре с всякакви чаши – кристални чаши и чаши за вино, с различни модели и цветове прибори за хранене, различни аксесоари за сервиране, с цветя.

 
 


КЕРАМИКА

Керамиката не е синоним на глина. Керамика е общото наименование на изделия от неорганични материали без съдържание на метали, например глината, както и техните смеси и минерални добавки. Първите керамични посуди са с преобладаващ глинен състав. През годините керамиката претърпява доста сериозно развитие. В състава се добавят различни елементи, прилагат се нови техники за обработката на керамиката. Това в днешно време позволява широкото приложение на този материал в производството на чинии за хранене, чаши и съдове за готвене, но също и в медицината и в много други области. Порцеланът всъщност е също вид много фина керамика със високо съдържание на каолин и други примеси. Сервизите за хранене от керамика могат да бъдат в различни цветове. Те обикновено са по-леки от порцелановите сервизи за хранене. Подходящи са за ежедневна употреба у дома, в офиса, както и за вилата.serviz-za-hranene-kutahya-flower-mist

АРКОПАЛ И ОПАЛ
Аркопал и опал са термини, които навлизат по интензивно в употреба в последните десетилетия. Опал е наименование на непрозрачно, специално подсилено и закалено стъкло, от което се изработват сервизи за хранене, чинии за хранене, плата, чаши за кафе и чай. Arcopal всъщност е марка на френския производител Arc International, чиито марки са също Luminarc, Chef&Sommelier, Eclat, Arcoroc, Cristal d`Arques Paris. Поради високата си популярност аркопал мече се възприема и използва като материал, а не като търговска марка. Аркопалът се отличава с висока устойчивост при температурни амплитуди, устойчив е при миене в миялни машини. Опалът е 100% хигиеничен материал. Той не задържа микроорганизми, защото е непорест материал за производството на чинии за хранене и чаши за топли напитки. Чиниите и чашите от аркопал са много подходящи за ежедневна употреба, защото са по-устойчиви при удар, почистват се и се съхраняват лесно. В онлайн магазин pochehli.com предлагаме най-широка гама сервизи за хранене Luminarc.

 

Сервиз за хранене Luminarc


СТОУНУЕЪР, STONEWARE

Това е вид керамика, която се изпича при много висока температура и частично се встъклява, като остава непрозрачна. Това прави съдовете 100% хигиенични, тъй като не задържат остатъци от храна или микроорганизми. Друго предимство на този все по-популярен на запад материал, е високата му издържливост на надрасквания от прибори. Чиниите могат да се мият в миялна машина и да се използват в микровълнова фурна.

Всички модели комплекти за хранене можете да разгледате в категорията сервизи за хранене.

На какъвто и материал да се спрете, изберете внимателно сервиза си за хранене, защото той ще бъде ваш ежедневен спътник и трябва да ви харесва, да отива на интериора ви, да бъде практичен и хигиеничен.